27. oktoober 2011 kell 21:00

Muusikat gurmaanidele

Delikaatsus, virtuoossus ja kirglikkus - need on esimesed omadussõnad, mis Crossover Quarteti peale mõeldes meenuvad.

Võiks ju arvata, et mis seal siis ikka nii erilist on, klassikalise muusika töötlusi on maailmas ka enne lugematul hulgal tehtud, kuid fluidum, mille Andres Mustonen, Jaak Sooäär, Tanel Ruben ja Taavo Remmel laval (ja ka salvestisel "Aria") suudavad luua, on suur ja haarav.

Välja on valitud barokkmuusika tippmeloodiad, mille juurde on vürtsiks lisatud hõrk džässikaste.

Sooääre karge elektrikitarr näib olevat loodud Bachi interpreteerimiseks, hetkekski ei teki kahtlust, et just džässiliku rütmikaga tuleb Händeli imeilusaid aariaid esitada. Kontrabass müdistab nauditavalt ja viiul hõljub kui lind muusikalainete kohal.

Nähtavasti saab suurima elamuse kontserdilt või plaadilt pisut ettevalmistatud kuulaja, melomaan, kes oskab hinnata seoste loomise oskust ja delikaatsust, millega kvartett suurele muusikale lähenenud on. Teisest küljest võiks aga selle plaadi pealkiri vabalt olla "Barokiõpik džässisõbrale".

Gurmaanlust on tunda ka muusikute enda poolt. Nauditav on jälgida, kuidas vaieldamatud virtuoosid peavad laval dialooge, annavad üksteisele ruumi ja improviseerivad. Džäss ja barokk põimuvad ja rikastuvad teineteisest. Ajalised barjäärid kaovad ja kangastub pilt muusikaajaloo loogilisest järjepidevusest.

Taas ei saa mööda minna Andres Mustoneni fenomenist. See mees on Eesti muusikas kõige suurem kameeleon. Kui teised kvarteti liikmed on suuresti džässiliku taustaga, siis Mustonen, keda teame pigem klassikalistel radadel käijana, liigub ja musitseerib ka siin kui tõeline staar. Tundub, et selle plaadi idee pärinebki just temalt.

Kontserdi lõpuks mängib bänd veel mõne pala oma uue projekti loomingust. See on täiesti erinev - jõuline, maailmamuusikaga flirtiv, kohati rokilik.

Jah, "piire ületav" on nende puhul just õige omadussõna.

Autor: Erik Meister

Hetkel kuum