Psühhiaater: arst peaks kolleegi veast teada andma

30. oktoober 2011, 16:22

Arstide eetikakomisjoni liige, psühhiaater Andres Lehtmets rääkis arstide liidu eetikakonverentsil, et arst ei peaks kolleegiga probleemi tekkimisel ajakirjanduse poole pöörduma, kirjutavad Meditsiiniuudised.

Lisaks kurtis ta äri tungimise üle tervishoidu. Lehtmetsa sõnul on kollegiaalsusel arsti töös oluline roll täita. Juhul, kui arst märkab kolleegi töös vigu, peab ta sellest teavitama tema juhendajat, ülemust või arstide liitu.

Patsientide huvide esikohale seadmise kõrval on Lehtmetsa sõnul arstide töös olulisel kohal ka kollegiaalsus, sest arstid töötavad kollektiivis ja vajavad sageli teistega konsulteerimist. Seetõttu ei tohiks arst varjata ka kolleegi vigu, vaid peaks alati sekkuma, kui näeb eksimusi.

Tänapäeva tervishoius on arstieetika põimunud ärisuhetega. Strateegilisi otsuseid ei tee tavaliselt arstid, näiteks haigekassa ja ministeerium, rääkis Lehtmets.

Ta lisas, et suurhaiglate juhtimine politiseerub meil üha enam ning see hõlmab juba ka kliinilist juhtimist. Näiteks ei korraldata enam haiglates läbipaistvaid ja avalikke konkursse juhtide leidmiseks, mis võtab noortelt tohtritelt motivatsiooni. Juhtimine käib sageli vaid äripõhimõtteid järgides.

Psühhiaatri sõnul pole tänapäeval arst tervishoius enam ainuotsustaja. Kõiki suhteid ei saa paika panna turureeglite järgi. Kõik see tähendab, et eetilisi väljakutseid on tervishoius väga palju.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. October 2011, 16:23
Otsi:

Ava täpsem otsing