Keskpanga uus juht astub otse tulle

01. november 2011, 08:12

Arrogantne nagu prantslane, vaoshoitud nagu briti pankur ning range nagu sakslane - nii on iseloomustatud itaallast Mario Draghit, kes võtab tänasest üle Euroopa Keskpanga juhtimise.

Rahulikku sisseelamise aega Draghile ei anta. Juba ülehomme juhib ta oma esimest koosolekut, mis peab otsustama euroala intressimäära ajal, mil üha enam märke viitab majanduskasvu aeglustumisele, samas kui inflatsioon euroalal on enam kui kümme järjestikust kuud üle keskpanga sihiks seatud kahe protsendi piiri.

Läinud kuul oli võimalik kärbe juba arutusel, ehkki tõenäoliselt keskpank sel nädalal siiski veel intressimäära ei puutu – Eurostati eile avaldatud esilagse hinnangu järgi püsis inflatsioon euroalal ka oktoobris terve protsendipunkti võrra 2% tasemest kõrgemal. Pigem oodatakse otsusega detsembrini, mil valmivad keskpanga enda värsked majandusprognoosid, hindavad Daiwa Capital Marketsi analüütikud.

Lisaks ei saa alahinnata psühholoogilisi tegureid – panga uuel juhil tuleb ennast alles tõestada ja maksma panna. Eelkõige skeptiliste sakslaste seas.
"Mamma mia!" oigas Saksamaa suurim ajaleht Bild tänavu veebruaris, mil Draghist sai peamine kandidaat USA järel maailma tähtsuselt teise keskpanga juhi kohale. "Itaallastel on inflatsioon igapäevaelust niisama lahutamatu kui ketšup pastast!"

Otse tulle satub Draghi euroala võlakriisi kontekstis, kus üheks tõsisemaks proovikiviks saab itaallasest pangajuhile oma koduriigi rahanduslik ja poliitiline nõrkus.

Reedel ületas Itaalia kümneaastase tähtajaga võlakirjade tootlus rekordilise 6% piiri ja jätkas eile tõusu, hoolimata augustis Itaaliale ja Hispaaniale laienenud Euroopa Keskpanga tugiostude programmist ning läinud nädalal euroala tippkohtumisel sündinud võlakriisi lahenduskavast.

Draghi on olnud Silvio Berlusconi valitsuse terav kriitik ja majanduskasvu ergutavate struktuurireformide nõudja. Valitsuse põiklemine ja nõrkus on aga turgude usalduse kõikuma löönud. Nii võib Draghi leida end olukorrast, kus tal tuleb jätkata skandaalidest räsitud Itaalia valitsuse võlakirjade ostmist, vältimaks veelgi hullemat alternatiivi – euroala suure riigi pankrotti.

Järsku kursimuutusi pangajuhi vahetusest ei prognoosita. Draghi on nagu eelkäija Jean-Claude Trichet rõhutanud, et keskpanga kriisimeetmed – sealhulgas võlakirjade tugiostud – on ajutise iseloomuga. Hulk analüütikuid on aga jätkuvalt seda meelt, et ilma Euroopa Keskpangata, mis oleks euroala riikidele n-ö viimase instantsi laenuandja, võlakriisile püsivat lahendust ei sünni.

Oma 64 eluaasta jooksul on Mario Draghi olnud majandusprofessor, finantsdiplomaat Maailmapangas, tippametnik Itaalia rahandusministeeriumis ning pankur USA investeerimispangas Goldman Sachs. 2006. aastast on ta Itaalia keskpanga juhina kuulunud Euroopa Keskpanga nõukogusse. Euroopa Keskpanga juhi mandaat on Mario Draghil aastani 2019.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. November 2011, 16:18
Otsi:

Ava täpsem otsing