Katre Pilvinski • 2. november 2011 kell 4:31

Alber: aeg tegeleda säästude varumisega

Säästmisega tasub kindlasti tegeleda nii eraisikutel kui ettevõtetel, et keerulisemaid aegu üle elada, soovitas Tallinna börsi juhatuse esimees Andrus Alber vaatamata inflatsioonile reserve koguda.

„Paljud inimesed ja firmad tulid viimasest majanduslangusest välja kergemalt seetõttu, et neil olid olemas säästud,“ nentis Alber. „Nüüd, kus majandus on vähemalt osades sektorites taas tõusu näidanud, tasub tegeleda reservide taastamisega. Kahtlemata on kõrgema inflatsiooni, aga ka heitlike finantsturgude tingimustes vaja olla investeerimisotsuste tegemisel tähelepanelikum,“ sõnas börsi juht.

„Närvilised ajad suurendavad inimeste ebakindlust. Ja seda mitte üksnes Eestis või Euroopas.“ Tema sõnul peaksid samas aga võlakriis ja üldiselt sünged meeleolud maailmamajanduses kõige paremini tõestama, et oma säästude ja investeeringutega tuleb tegeleda püsivalt ja läbimõeldult.

Tema sõnul on emotsioonidest ja reklaamidest ajendatud investeeringutel, mis hiljem jäetakse unarusse, suurem oht ebaõnnestuda ja soovitud kasu asemel kahju kanda. "Eestlastel on siiski püsivat huvi selle valdkonna ja sügavamate teadmiste vastu, mida tõestas ka oktoobri algul börsi ja turuosaliste koostöös toimunud populaarne investeerimismess Rahakompass. Usume, et mida targemad on investorid, seda targem ja tervem on ka kogu väärtpaberiturg."

„Aktsiafondidest, eriti arenevate turgude fondidest, on viimasel poolaastal palju raha välja võetud. Sellistel muutlikel aegadel ja turgudel on see tavapärane,“ rääkis Alber aktsiatesse investeerimise trendidest. Ta tõi välja statistika, et vaadates meie piirkonda ja NASDAQ OMX Tallinn väärtpaberiturgu, siis on siin üheksa kuuga tehtud tehinguid mõnevõrra vähem kui 2010. aasta samal perioodil, kuid rohkem kui 2008. või 2009. aasta kolme kvartaliga. „Ja eelkõige kauplevad aktiivselt kohalikud väikeinvestorid. Väikeinvestorite suur osakaal on nähtav ka teistel Balti turgudel.“

Hetkel kuum