Katre Pilvinski • 2. november 2011 kell 5:13

SEB: eestimaalastel kopsakalt likviidseid vahendeid

Eestimaalased hoidsid poolaasta seisuga pankades finantsvara 5,8 miljardi euro väärtuses, märkis SEB Panga majapidamiste ekspert Triin Messimas.

"Eraisikud on hetkel paljuski samas seisus kui ka Eesti ettevõtted – tulude suurendamine on keeruline, ehk seda olulisem on kuludega tegelemine. Sisenõudluse madalseis on märk, et majapidamised pööravad kuludele suurt tähelepanu ja seda kinnitab ka SEB kogemus," rääkis Messimas.

Ta lisas, et nii nagu ettevõtted, on ka eraisikud aktiivselt sääste suurendamas. "Eraisikute SEB-s hoitavate hoiuste jääk on aastaga kasvanud 14 ja juriidiliste isikute hoiused 20 protsenti. Suurem säästupuhver tähendab, et Eesti perede finantsiline haavatavus on vähenenud, kuna kohustuste hulk väheneb ning hoiuste ja teiste varade hulk suureneb – võrreldes 2008. aasta lõpuga on majapidamiste bilanss paranenud ligi 2,2 miljardi euro võrra."

"Sellega seoses on  langenud eraisikute laenude ja hoiuste suhe viimase kolme aasta jooksul Eestis 202 protsendilt 160 protsendile," ütles Messimas.

Tema sõnul on võlakriis ja segased ajad maailmamajanduses turgudele investeerimist vähendanud, kuid vilunumad investeerijad on just hetkel aktiivsed, sest fondide ja aktsiate osakud on tihti allahinnatud ning pakuvad häid investeerimisvõimalusi.

"Peamiselt kogunevad säästud hetkel aga nõudmiseni ja tähtajalistele hoiustele. Eestimaalased hoidsid poolaasta seisuga pankades finantsvara 5,8 miljardi euro väärtuses, sellest 2,1 miljardit oli tähtajalistel ja 2,1 miljardit oli nõudmiseni hoiustel. Seega on eestimaalastel väga suur hulk likviidseid vahendeid," nentis pankur.

 

Hetkel kuum