Iraani tuumaprogramm tõstab toornafta hindu

Rainer Saad 08. november 2011, 19:43

Brent toornafta hind tõusis täna 116 dollarini barrelist kui Iraani tuumaprogramm on tekitamas geopoliitilisi riske.

Londoni Brent toornafta maksis täna 115,81 dollarit barrel, mis on 2 kuu kõrgeim hind. U.S. light, sweet toornafta barrel maksis täna 96 dollarit barrelist. Analüütikud prognoosivad aasta lõpuks 100 dollarit barrel.

„Nafta hinda mõjutavad mitmed faktorid, kuid üldine trend on praegu üles,” ütles Carsten Fritsch, Commerzbanki energiaanalüütik. „Meil on hetkeline lahendus Kreeka poliitilisele kriisile, tugev hooajaline nõudlus kütteõli järele, madalad naftavarud Euroopas ja USA-s ning Hiina on muutumas suureks diisli importijaks. Kuid on ka oht Iraani tuumaprogrammist.”

Iraani vastuseis läänega on suurenenud peale ÜRO Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri raportit, mis eeldatavasti näitab, et Iraani tuumaprogramm on liikunud relvatootmise poole.

Todd Gross, Hudson Capital Groupi asutaja kommenteeris peatselt avaldatavat Aatomienergia Agentuuri raportit: „See on väga ohtlik situatsioon ning kauplejaid ei saa nafta hinnatõusus süüdistada kui nad arvavad, et lähima 6 kuu jooksul võib midagi juhtuda.”

Naftahindu toetasid ka streigihoiatus Brasiiliast, kus Petrobrasi töötajad on 16. novembril nõus avaldama meelt suurema palga ja töötingimuste pärast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. November 2011, 19:44
Otsi:

Ava täpsem otsing