10. november 2011 kell 6:27

Päev börsil: kabuhirm laastab börse

Nädal rahaturgudel on ekslusiivselt olnud Itaalia päralt, mis oma võimaliku pankrotihirmuga uputas eile Euroopa ja USA börse ning on viimas Aasia turge järsult allapoole.

Eile tuli uudis, et Itaalia peaminister Silvio Berlusconi astub oma ametikohalt tagasi, kuid sellest investoritele ei piisanud ning Itaalia võlakirjade intressimäärad tõusid üle kriitilise piiri, mille puhul usutakse, et riik ei suuda jätkusuutlikult enda võlga teenindada.

See viis kogu Euroopa tugevalt allapoole ning õhtu edenedes jätkus massiline müügilaine ka USAs. Standard & Poor's 500 indeks kukkus 3,67%, Nasdaqi indeks ligi 4% ning Dow Jonesi tööstuskeskmises olid kõik 30 aktsiat punasemad kui Hiina lipp.

Edasi on kabuhirm kandunud Aasiasse, kus Hongkongi Hang Seng indeks on keskpäevaks kukkunud ligi 5%, pühkides minema viimase kahe nädala tõusu. Suurimat rolli langusel mängisid suurpangad HSBC ja ICBC, kes kahepeale panustasid 40% indeksi langusest.

Kõikide märkide kohaselt ei tule ka täna Euroopas positiivne päev. Ainsana oli kell 9.10 näha Londoni FTSE 100 indeksi futuuri, mis viitas avanemisele ligi 2% miinuses. Palju sõltub täna Euroopa Komisjoni poolt avaldatavast majandusprognoosist, mis kindlasti mõjutab turge.

Tallinnas on täna lubanud enda kolmanda kvartali majandustulemused avalikustada kodumaine ehitusfirma Nordecon. Saab näha, kas firma on jätkuvalt kahjumis, sest aasta tagasi teeniti ligi 2 miljoni eurone kahjum ning eelmine kvartal oli kahjuminumber juba 2,5 miljonit eurot. Viimati oli Nordecon kasumis 2009. aasta kolmandas kvartalis.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum