Helme: vara hõisata, et Nord Streamiga midagi ei juhtunud

Anne Oja 12. november 2011, 12:25

Ajaloolase ja endise diplomaadi Mart Helme sõnul on vara rõõmustada, et Nord Streamiga midagi ei juhtunud. Pole kahtlust, et Venemaa on valmis gaasitoru sõjalaevadega valvama ning oma kontrolli Euroopa üle suurendama, usub ta.

Mart Helme kommenteerib, kas Eesti tegi Nord Streami eemale tõrjudes õigesti:

Eesti tegi põhimõtteliselt õigesti, kui Nord Streami tõrjus, kuid jäi selles suhteliselt isolatsiooni. Tõrjujaid oli aga teisigi: Läti, Leedu, Poola. Vara on rõõmustada, et midagi ei juhtunud. Ei tohiks unustada Putini (Venemaa peaminister Vladimir Putin – toim) ütlemist, et Nord Streami valvatakse sõjalaevadega. Pole absoluutselt mingit kahtlust, et Venemaa kasutab Nord Streami oma mõjuvõimu suurendamiseks, eriti ajal, kus me ei tea, mis Euroopa Liidust saab.

Arvan, et midagi poleks muutunud, kui Eesti oleks Nord Streami heaks kiitnud. Näiteks Venemaa poliitikat see meie suhtes ei muudaks. Kordan, et veel ei saa teha mingeid kaugeleulatuvaid julgeolekulisi, majanduslikke ega poliitilisi järeldusi. Jutt, et Eesti jättis Nord Streami tõrjumisega palju majanduslikke võimalusi kasutamata, on demagoogia.

Kui sakslased oleks tahtnud, et me oleks seal tööd saanud, oleks nad Venemaale ka selle ettepaneku teinud. Kes seda üldse väidab, et me oleks seal tööd saanud? On ta mõnd sellist kirjalikku dokumenti näinud? Ütlen ka seda, et raha on üksnes raha. Ja on ka tähtsamaid asju ja need on rahvuslik uhkus ning suveräänsus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    12. November 2011, 12:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing