Raivo Sormunen • 14. november 2011 kell 11:00

Itaalia uus peaminister ei suuda Euroopa börse toetada

Kui päeva alguses rõõmustasid Euroopa börsid ettevaatlikult uue Itaalia peaminister Mario Monti valimise üle, siis keskpäevaks oli hoog raugenud ning turud taas miinusesse keeranud.

Päeva protsendise tõusuga alustanud Eurostoxx50 oli kella üheks juba 1,25% miinuses, liikudes 2295. punktil. Ka 2% tõusuga alustanud Itaalia börs oli samaks ajaks jõudnud juba protsendiga miinuspoolele.

Olgugi, et Kreeka ja Itaalia poliitilises ladvikus on hakanud puhuma uued ja värskemad tuuled võis turgudele negatiivselt mõju uudis, et täna toimunud Itaalia võlakirjaemissioonil ulatus 5aastaste väärtpaberite intressimäär kõrge 6,29 protsendini ning 3 miljardi eurone emissioon märgi üle 1,47kordselt.See näitab, et hoolimata peaministri vahetusest pole turgudel siiski tekkinud eriti suuremat usku tohutu riigivõla koorma (1,9 triljoni eurot) all vaevleva Itaalia vastu.

„Reformide kasutusele võtmine (Itaalias) võtab aega, niisamuti ka kasu mida see majandusele ja võladünaamikale pakub,“ märkisid Barclays Capital strateegid oma uudiskirjas, lisades et alguses võivad mõjuda reformid majandusaktiivsusele negatiivselt, vahendab MarketWatch.

Aktsiate poole pealt on saanud täna Euroopas löögi ehitusfirma Hochtief AG (-9,9%), mil viibib oma lennujaama üksuse müük. Saksa suurima ehitusfirma sõnul on müügi venimise taga praegune makromajanduskeskkond.Veelgi suurema paugu on saanud päikesepaneelide tootja Q-Cells SE (-20%), mille kolmanda kvartali kahjuminumber oli analüütikute poolt oodatust suurem ning mille finantsjuht Marion Helmes teatas oma tagasiastumisest.

Väheste tõusjate hulgas on spordikaupade tootja Adidas, mille aktsia on ilma konkreetse ning mõjuka uudiseta tõusnud 2,25%, tasemeni 53,12 eurot.

Hetkel kuum