Sirje Rank • 15. november 2011 kell 21:00

Papademos: Kreekale ainus valik on euro

"Kuulumine euroalale garanteerib rahapoliitilise stabiilsuse ja loob õiged eeldused jätkusuutlikule kasvule," ütles Papademos parlamendisaadikutele. "Kuulumine euroalale on meie ainus valik," vahendas agentuur Bloomberg.

Papademose vahevalitsuse ülesanne on vastu võtta otsused ja abinõud, mis on seotud oktoobri lõpus euroala liidrite tippkohtumisel Kreekale kokku lepitud 130 miljardi euro suuruse abipaketiga ning leppida pankadega kokku Kreeka võlgade osaline restruktureerimine.

Veelgi pakilisem ülesanne on aga kindlustada Kreekale 8 miljardi euro suurune väljamakse läinud aastal Kreekale eraldatud abilaenust, ilma milleta saaks riigil raha detsembri keskel otsa.

Reformid võivad jääda ellu viimata. Suurima opositsioonipartei juht Antonis Samaras kordas sel nädalal, et vahevalitsusel on ametisoleku aega vaid kolm kuud, et kindlustada riigile vajalik rahastamine. Kolme kuu pärast peaksid toimuma uued valimised.

"On oht, et sellest saabki pelgalt üleminekuvalitsus, valimiste-eelne valitsus, mis teeb kõik, et kindlustada laenumakse, kuid mis ei suuda ellu viia reaalseid reforme," ütles endine sotsialistide valitsuse rahandusminister Yannos Papantoniou.

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble kordas esmaspäeval, et kantsler Angela Merkeli valitsus tahab, et Kreeka jääks euroala liikmeks. Samal ajal võttis Merkeli partei CDU vastu resolutsiooni, mis võimaldaks riikidel euroalalt vabatahtlikult lahkuda.

"Me tahame, et Kreeka jääks rahaliitu, et kõik jääksid," ütles Schäuble intervjuus Phoenixi telekanalile. "Me tahame neid selle juures aidata. Kui aga riik ei suuda või ei taha seda koormat kanda, tuleb meil sellise riigi otsust aktsepteerida."

Papademose sõnul on Kreeka partnerid ELis valmis rahalist abi jätkama, kui Kreeka jätkab omalt poolt struktuurireformide ja kärbetega.

Miski pole veel kindel. Papademose valitsusel on Kreeka parlamendis ees usaldushääletus, mis tõenäoliselt peaks täna toimuma.

Kirjalikku kinnitust nii Kreeka valitsuselt kui ka opositsioonilt, et abipaketi tingimused täidetakse, ei ole Brüssel Kreekast veel saanud.

Hetkel kuum