• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rõõmustav rekord

  Eesti Panga eile avaldatud andmetel saavutas Eesti septembris viimase paarikümne aasta suurima jooksevkonto ülejäägi.

  "Jooksevkonto pluss näitab, et eestlased on tarbimishullusest vabanenud ja ostetakse rohkem kohapeal toodetud odavamaid asju," lausus Majandusõppejõud Andres Arrak. Eesti Panga eile avaldatud andmetel saavutas Eesti septembris 150 miljoni euro suuruse jooksevkonto ülejäägi.
  Ettevõtja Jüri Mõisa sõnul on ettevõtjad tänu kriisi kogemusele tulevaste turbulentside vastu paremini ette valmistunud. Teisalt ollakse aga uute investeeringute suhtes veidi kartlikud, kuna investeeringud tähendavad meie mõistes ikkagi importi, nentis Mõis. "Ettevõtjad on esiteks ennast täis investeerinud ja nüüd on see magus aeg, mil eksporttoodangu näol tulu teenitakse," lausus Mõis, kelle hinnangul on Eesti mõistes suur jooksevkonto ülejääk eestlaste mõistlikkuse väljendus.SEB peaökonomisti Hardo Pajula möönis, et siiani on välisvõlgnevus vähenenud suuresti Brüsselist saadud abirahade arvel. Seetõttu pole Pajula sõnul pole jooksevkonto septembrikuisest näitajast väga suuri järeldusi mõtet teha, kuna jooksevkonto kuine statistika on heitlik.Sampo panga juht Aivar Rehe sõnul võiksid 3-6 kuu perspektiivis ettevõtjad Rehe senisest aktiivsemalt investeerida ja mitte ainult koguda ning säästa. "Vaadates majanduse üldpilti ja seda, kuidas pankades hoiused kasvavad, siis tasub otsida aktiivsemalt investeerimisvõimalusi," soovitas Rehe. Teisalt sunnib ebaselgus maailma majanduses olema investeerimisotsuste suhtes alalhoidlik, märkis ta.
  Loe pikemalt arvamusliidrite kommentaare Eesti viimase paarikümne aasta rekordilisele jooksevkonto ülejäägile tänasest Äripäevast, tellides lehe SIIT. Lehe tellijad saavad artiklit täispikkuses lugeda SIIT.
  Autor: Birjo Must, Aivar Hundimägi
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Einar Vallbaum: Narva-Jõesuu muulist sõltub erakordselt palju
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kokutajast Eesti parimaks koomikuks ehk kuidas nali andis Ari Matti Mustonenile elutahte
Eesti professionaalseimaks koomikuks nimetatud Ari Matti Mustonen oli karjääri algusajal halb, kokutas ja oli enne esinemist närvis. Aastate pikkuse järjepideva töö ja enda pidevalt ebamugavatesse olukordadesse viimisega avastas ta, et nali on täitnud ta unistused ja andnud ka elutahte.
Eesti professionaalseimaks koomikuks nimetatud Ari Matti Mustonen oli karjääri algusajal halb, kokutas ja oli enne esinemist närvis. Aastate pikkuse järjepideva töö ja enda pidevalt ebamugavatesse olukordadesse viimisega avastas ta, et nali on täitnud ta unistused ja andnud ka elutahte.