Katre Pilvinski • 16. november 2011 kell 7:50

Pikani tabletivabrik loodab peatselt tootmiseni jõuda

Tartus tööd alustanud Global Pharma Europe alustab esialgu geneeriliste ravimite pakendamisega, kuid loodab peatselt ka tablettide tootmiseni jõuda.

Global Pharma Europe OÜ (GPE) sai oma esimese pakendamise loa ning GMP (Good Manufacturing Practice ehk hea tootmistava) sertifikaadi ning on valmis lähikuudel tootmist alustama. „Me alustame pakendamisega ning eeldame tablettide tootmisega peatselt alustada,” sõnas Global Pharma Europe OÜ juhatuse liige Jaanus Pikani news2bisile.

GPE tootmisüksus asub Tartu Biotehnoloogia Pargis. Ettevõte asutati 2009. aastal ning 2010. aastal omandas USA ettevõte Emerging World Pharma Inc (EWPI) 70% GPEst. Pikani ei soovinud veel investeeringu suurust avalikustada, ega ka teisi olulisi äri iseloomustavaid numbreid.

“Tegevus on praegu alles varajases faasis, seetõttu ei saa ma palju öelda,” märkis ta. “Isegi töötajate arvu on raske öelda, kuna see sõltub tootmismahust,” lisas Pikani.

Pikani sõnul alustab tehas esialgu lepingulist tootmist ning hiljem liigub omatoodanguni. “Omatoodangu arendamisele kulub mitu aastat ning senini jätkame me kindlasti lepingulise tootmisega,” lausus ta.

EWPI investeerib geneeriliste ravimite tootjatesse arengumaades, keskendudes kahele piirkonnale: Lääne-Aafrika ja Ida-Euroopa. GPE on ettevõtte esimene investeering Ida-Euroopas. GPE 2010. aasta aruande järgi investeeris ettevõte 84 000eurose käibe juures 52 000 eurot tootmisesse. Lisaks EWPI-le kuulub ettevõtte omanikeringi kolm Eesti erainvestorit, igale kuulub GPEs 10protsendiline osalus. Postimees kirjutas, et GPE üks kaasosanik on Jaanus Pikani.

TaustÄripäev kirjutas 2002. aasta aprillis, et Eesti üks paremini makstud tippjuhte Jaanus Pikani viis Tartu Ülikooli Kliinikumi pankroti äärele ning lahkus Eesti meditsiini lipulaevalt, tema järglane lapib 32 miljoni kroonist eelarveauku. Kuu aega hiljem kirjutas Äripäev, et Pikani osalusega ettevõte jahib rahamahukat geenianalüüsi. Geenivaramu lepingusüsteem mängib umbkaudu miljardi kroonise mahuga geenianalüüsi tegemisel trumbid kätte geenivaramu eestvedajate Jaanus Pikani ja Andres Metspalu osalusega firmale Asper Biotech. Paari aastat hiljem otsis geenivaramu rahapuudusele lahendust. 2004. aasta veebruaris lahkusid geeniprojekti loomise võtmefiguurid Andres Metspalu ja Jaanus Pikani EGeeni nõukogust. 2008. aastal müüsid Metspalu ja Pikani osaluse geenitestifirmas Asper Biotech.  

Hetkel kuum