Raivo Sormunen • 16. november 2011 kell 6:59

Täna börsil: euro kukub, aktsiaid odavnevad

Võlakirjakriisi ja maksejõuetuse võimalik edasikandumine Itaaliasse, Hispaaniasse või koguni Prantsusmaale ja Belgiasse on surunud euro dollari vastu enam kui viimase kuu madalaimale tasemele. Euroopa börsidel tõotab täna tulla kolmas järjestikune kukkumispäev.

Euro on täna hommikul liikunud juba 1,343 dollaril ehk madalaimal tasemel pärast 10. oktoobrit. Valuuta selle nädala langus on olnud muljetavaldav, sest esmaspäeva hommikul alustati veel ju 1,38 dollari tasemel.

Indeksfutuuride põhjal peaks täna Briti FTSE indeks alustama 0,8%, Saksa DAX 1,2% ja Prantsusmaa CAC 1% eilsest sulgemistasemest madalamal.USA börsidele oodatakse samuti 1,2%-st langust.

Investorite mure, et võlakirjakriis võib liikuda Euroopas kontrolli alt välja, käristas eile nii Austria, Belgia kui ka Prantsusmaa võlakirjade intressimäärade vahe suhtena Saksamaa võlakirjadesse euroajaloo rekordkõrgele.

Turgudel räägitakse juba Saksa riigi võlakirjadest kui pea ainukestest nn. turvavõlakirjadest, millesse investeerimine ei kätke suurte jamade korral riski.

„Prantsuse AAA krediidireiting on ajalugu. Turg näitab, et hiljuti Prantsuse peaminister Francois Filloni poolt vastu võetud kokkuhoiumeetmed ei kompenseeri nõrka kasvu ja võimalikku täiemahulist majanduslangust eurotsoonis järgnevate kvartalite jooksul. Seetõttu ei suuda riik eelarvedefitsiidi vähendamist määratud aja jooksul saavutada,“ märkis uudisteagentuurile Bloomberg WorldSpreads France juht Derek Lawless.

Eurotsooni võlakirjakriisi tõttu on täna korraliku languse läbinud ka Aasia turud. Regiooni aktsiate liikumist kajastav lMSCI Asia Pacific Index on langenud 1,7% ning Hong Kongi Hang Seng indeks koguni 2,8%.

Täna koos istunud Jaapani Keskpank ei muutnud küll riigi fiskaalpoliitikat, kuid kärpis väljavaadet riigi majanduskasvule ja näitas üles muret Euroopa võlakirjakriisi võimalike mõjude pärast.

Makro poole pealt on täna keskpäeval oodata eurotsooni inflatsiooninumbreid. Analüütikud keskmine aastainflatsiooni ootus on 3% peal.

Hetkel kuum