• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootslaste võlgnevuse kasv ELi riikides kõige kiirem

  Rootsi kodanike võlg kasvab kiiremini kui mis tahes muu ELi riigi kodanike võlg, teatas Rootsi ringhääling SVT. Rootslane on võlgu keskmiselt 160 protsenti aastasest sissetulekust ning tema võlgnevus on viimastel aastakümnetel kasvanud.

  Rootsi eluasemelaenude maht on kasvanud viimase ajani umbes kümme protsenti aastas. 2008. aasta finantskriis küll aeglustas seda kasvutempot veidi, kirjutas Helsingin Sanomat.
  SVT andmetel on laenusumma kasvu kiirendanud see, et umbes poolte eluasemelaenude puhul ei kustutata põhivõlga. Laenusaaja tasub teatud aja vaid intresse. Keskmine eluasemelaenu tagasimaksetähtaeg on koguni 125 aastat.
  Näiteks SEB panga kliendid vähendavad oma laenu keskmiselt vaid 700 Rootsi krooni ehk 76 eurot kuus, kuigi keskmine laenusumma on 900 000 krooni ehk umbes 92 000 eurot.
  Finantsturgude eest vastutav minister Peter Norman eitab, et tagasi maksmata eluasemelaenude kogusumma on tekitanud korterite hinnamulli. Tema sõnul on laenusummadele sel aastal pidurid peale tõmmatud. Intressimäärade tõus ja laenude tagasimaksuprogrammide leping hoiavad kasvu ohutul tasemel.
  Mina ise toimetajana arvan, et Rootsis on kinnisvaramull, mis hakkab järgmisel aastal, hiljemalt ülejärgmisel aastal lõhkema. 125 aastapikkused eluasemelaenud pole jätkusuutlikud.
  Autor: Jussi Hieta aka Somm Tallinnast
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Nasdaq suutis ainukesene napis plussis sulguda
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.