21. november 2011 kell 9:48

Rootslaste võlgnevuse kasv ELi riikides kõige kiirem

Rootsi kodanike võlg kasvab kiiremini kui mis tahes muu ELi riigi kodanike võlg, teatas Rootsi ringhääling SVT. Rootslane on võlgu keskmiselt 160 protsenti aastasest sissetulekust ning tema võlgnevus on viimastel aastakümnetel kasvanud.

Rootsi eluasemelaenude maht on kasvanud viimase ajani umbes kümme protsenti aastas. 2008. aasta finantskriis küll aeglustas seda kasvutempot veidi, kirjutas Helsingin Sanomat.

SVT andmetel on laenusumma kasvu kiirendanud see, et umbes poolte eluasemelaenude puhul ei kustutata põhivõlga. Laenusaaja tasub teatud aja vaid intresse. Keskmine eluasemelaenu tagasimaksetähtaeg on koguni 125 aastat.

Näiteks SEB panga kliendid vähendavad oma laenu keskmiselt vaid 700 Rootsi krooni ehk 76 eurot kuus, kuigi keskmine laenusumma on 900 000 krooni ehk umbes 92 000 eurot.

Finantsturgude eest vastutav minister Peter Norman eitab, et tagasi maksmata eluasemelaenude kogusumma on tekitanud korterite hinnamulli. Tema sõnul on laenusummadele sel aastal pidurid peale tõmmatud. Intressimäärade tõus ja laenude tagasimaksuprogrammide leping hoiavad kasvu ohutul tasemel.

Mina ise toimetajana arvan, et Rootsis on kinnisvaramull, mis hakkab järgmisel aastal, hiljemalt ülejärgmisel aastal lõhkema. 125 aastapikkused eluasemelaenud pole jätkusuutlikud.

Autor: Jussi Hieta aka Somm Tallinnast

Hetkel kuum