Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Häbipost pani kiirelt võlgu tasuma

  Krediidiinfo andmetel on praegu erinevaid makseid võlgu üle 12 000 ettevõtte, kuid vaid osa neist on kirjas Julianus Inkasso võlglaste andmebaasis.
  "Ühel inkassofirmal saavad olla need võlgnikud, kes on sel ajal võlamenetluses konkreetsete klientidega. Kuna nende hulk on võrdlemisi väike, on vähetõenäoline, et meil neid pole. On ju tüüpilisel võlgnikul kahjuks mitu võlga," rääkis Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger.
  "Sellise aktsiooni eesmärk saab olla eelkõige reklaam, sest inkassofirmad avaldavad infot võlglaste kohta meedias sageli. Teine eesmärk on võlgnike survestamine," lisas Jäger.
  Ehitusmaterjalide tootja Jeld-Wen Eesti finantsjuht Olari Karlson märkis, et pikaajalise koostöö huvides ei pruugi võlgniku nime avaldamine ajalehes olla õige.
  "Kindlasti aitab võlglaste nimekirja avaldamine, tähelepanu juhtimine ja mõjutamine kolmandate osapoolte kaudu võla kättesaamisele kaasa," ütles Karlson. Tema sõnul on see ettevõtte strateegia ja poliitika, kes ja kuidas tahab oma võlgnikke mõjutada. "Loomulikult võib see ettevõttele valustalt kätte maksta, kui ta valede võlgnikega nii käitub. Ehk pikaajalise koostöö mõttes ei pruugi see olla väga õige tegevus. Aga ma eeldan, et Julianus Inkasso on võlgnikke kontrollinud, et need on ikka pikaajalised võlgnikud."
  Nimi lehes ei peaks tulema üllatusena. Samas soovitas Karlson kindlasti võlgnikku eelnevalt informeerida, kui tema nimi lehte läheb. "Meie firmal õnneks võlgnikke ei ole, me valime väga hoolsalt, kellele ja mis tingimustel me müüme. Kasutame krediidikindlustust ja väga valitud kliente," sõnas Karlson.
  Elioni juhatuse esimees Valdur Laid lausus, et nemad võlgnevuste puhul kohe kõiki teenuseid välja ei lülita, vaid üritavad kliendiga kompromissi leida.
  Enne kuut kuud inkasosse ei pöördu. "Et meil oleks lojaalsed ja pikaajalises suhtes olevad kliendid, ei anna me kohe oma võlgu inkassofirmale, vaid teavitame võlgnevuse puhul klienti, olgu see siis era- või äriklient, ja püüme saavutada kokkulepped," rääkis Laid. "Saadame meeldetuletusi, teatisi, SMSe, helistame, püüame kokku leppida ja pakume teinekord ka maksegraafikuid. Kui võlg on kuuendal kuul tasumata, asume me võlga sisse nõudma inkassofirma kaudu," selgitas ta.
  "Meie erinevus Julianus Inkassost on see, et nende äritegevus on raha kättesaamine, meie tahame teenust pakkuda," põhjendas Laid.
  Võlgnevuste puhul piirab Elion loomulikult teenuseid, kuid kõiki teenuseid kohe välja ei lülitata. Laid märkis, et majandussurutise ajal olid paljudel leibkondadel makseraskused ning siis üritati klientidega igati kompromisse leida.
  ASi Ramirent juht Ain Kerem ütles, et kogu võlgnike nimekirja ta üksikasjalikult läbi vaadata ei jõudnud, seega väiksemate teadete avaldamine on efektiivsem. "Eks see on kindlasti üks meetod mõjutada neid, kes oma kohustusi ei täida," kommenteeris Kerem Julianus Inkasso 3000 võlgu oleva ettevõtte ja firmajuhi nimekirja avaldamist.
  "Kui aga avaldatakse selline suurem hulk korraga, on palju neid, kes ei jõua või ei viitsi tervet nimekirja läbi lugeda," sõnas ta. Kerem lisas, et kes on huvitatud, loeb 10-20 võlglasega väiksemad teated ikka läbi.
  "Mina tunnistan ausalt, et kui ma täna hommikul kohvi juures seda pikka nimekirja vaatasin, mul aega seda üksikasjaliselt läbi vaadata ei olnud. Usun, et väiksemad nimekirjad on efektiivsemad," lausus ta.
  Võlgnikke vähem. Kerem ütles, et sel aastal on võlgnike probleem väiksem kui mullu. "Meile tundub, et turg on mingil määral puhastunud ja toimib praegu paremini kui varem. Eks me oleme ise ka rohkem üritanud ja sõela tihedama püüdnud pidada, aga ma usun, et ka turg on muutunud."
  Keremi sõnul esineb mingil määral ka lootusetuid võlglasi. "Meil on ikkagi mitu tuhat aktiivset klienti ja mingi kogus sellise suurema massi pealt on ka kindlasti selliseid, kellel on äri ajamine ebaõnnestunud ja kellelt suure tõenäosusega ei saagi raha kätte."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Audiitorfirmade TOP 2: Eesti majandus väljub kriisist fundamentaalselt palju tugevama, kuid ka oluliselt suurema võlaga
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.