Jim Rogers: tooraine hinnalangus on kunstlik

Maarja-Liis Mitri 23. november 2011, 18:09

Hiljutise tooraine hindade languse taga pole miski muu kui maaklerfirma MF Globali kokkukukkumine, ütles tuntud investor Jim Rogers finantsportaalile CNBC.

MF Globali tegevus oli suuresti seotud tooraine futuuridega kauplemise vahendamises ja ettevõtte tegevuse katkemine sundis investoreid müüma, tahtsid nad seda või mitte, kommenteeris Rogers.

Tooraine hindu kirjeldav CRB Jeffries indeks on MF Globali pankrotist alates nelja nädala jooksul langenud ligi 4%. Enim on kannatada saanud põllumajandustoodang: riisifutuuride hind on kukkunud ligi 14% ja nisufutuurid on sama ajaga langenud  9%.

Sarnane situatsioon esines ka 2008. aastal, kui pankrotistusid tugevalt tooraineturgudega seotud olnud Lehman Brothers ja Ühendriikide kindlustuskorporatsioon AIG, mille tulemusena langes Jeffries indeks ligi poole võrra. Hinnad hakkasid taastuma 2009. aasta märtsis, olles tänavu maikuuks kerkinud ligi 60%.

Rogers on enda väitel võtnud tooraineturgudel pika positsiooni, uskudes, et hinnad hakkavad varsti jälle tõusma, kuna elatustaseme tõus ja kasvav rahvaarv, suurendavad nõudlust ja viivad hinna üles. Ühtlasi viitas investor ka sellele, et tõenäoliselt hakkavad valitsused lähiajal jälle suuremas koguses raha juurde trükkima. „Läbi ajaloo, kui majandusel läheb halvasti, on nad hakanud raha trükkima…kui nad raha trükivad, on kasulik omada hõbedat, riisi; tuleks omada reaalvara,” kommenteeris Rogers, lisades, et praegu pole õige aeg oma raha aktsiatesse investeerida.

Kulla suhtes jääb Rogers äraootavale seisukohale. Vaatamata sellele et ta usub, et järgmise viie aastaga võib metalli hind kerkida kuni 2 400 dollarini, peab ta praegust hinda siiski veel liiga kõrgeks, et ostma hakata.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. November 2011, 18:09
Otsi:

Ava täpsem otsing