USA panku ootavad ees stressitestid

Maarja-Liis Mitri 23. november 2011, 20:16

Föderaalreserv käskis USA suurimatel pankadel Euroopa võlakriisi taustal oma kapitalikindlust testida, et potentsiaalsete kaotuste korral likviidsust säilitada.

Erinevalt varasemalt läbiviidud testidest otsustas Föderaalreserv sel korral kõik „läbimängitavad” stsenaariumid avalikustada. Kõige rängem versioon näeb ette 13%-st töötust, 8%-st majanduslangust ja 21%-st eluasemehindade alanemist. Samas rõhutas keskpank, et ükski esitatavatest stsenaariumitest ei kirjelda panga tegelikke majandusprognoose.

Föderaalreserv loodab testide abiga tõestada, et pangad suudavad sügava majanduskriisi üle elada ja tõsta seeläbi usku riigi kommertspankadesse. Ühtlasi peaks see investoritele andma lisainfot selle kohta, millised pangad vajavad lisakapitali, muutes kogu pangandussüsteemi läbipaistvamaks.

KBW pankade indeks, mis koondab 24 finantsettevõtte aktsia hindu, on selle aastaga langenud 31%, samas kui Ühendriikide aktsiaturgu laiemalt  hõlmav indeks S&P 500 on kukkunud vaid 5,5%.

Kuus suurimat panka (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley ja Wells Fargo) said korralduse mängida läbi ka globaalse turušoki stsenaarium, mis põhineb hindade liikumisel viimase majanduskriisi aegu 2008. aasta teises pooles. Föderaalreserv lubas selle tulemused ka avalikustada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:36
Otsi:

Ava täpsem otsing