Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lindorff: meile makstakse enne kui Julianusele

    Kui võlgnikul pole raha kõigi kohustuste täitmiseks, maksab ta enne Lindorff Eesti ASi kui Julianus Inkasso arve, selgus uuringust. Ühtlasi tuli välja, et paljud Eesti inimesed ei saa aru, mis vahe on intressil 1 protsent päevas ja 1 protsent aastas.  

    Äripäeva küsimustele vastab inkassofirma Lindorff Eesti ASi juht Kadrian Jaagund.
    Milline on Teie kogemust mööda keskmine võlgnik?
    Kõnelen praegu rohkem eraisikust võlgnikest, kuna firmade uuring on alles ees. Samas kõiki firmasid juhivad inimesed. Keskmine eraisikust võlgnik on Lindorffi andmetel 35aastane mees, kellel on umbes kaks võlgnevust ning võlgade kogusumma on veidi üle 2000 euro.
    Võlgnikud on:1. Enese teadmata võlgnikud. Ise arvatakse, et arve on tasutud, kuid arve tasumisel unustatakse viitenumber või mõni muu oluline tunnus. Sageli avastatakse see võlgnevus hilja või annab klient selle hilja inkassofirmale sisse nõuda. Ka 3000 avaldatud nime seas oli tõenäoliselt selliseid, olgu tegu küll asutustega, aga paljud firmadki on ühe inimese firmad. Lugedes Äripäeva kommentaare, sain kinnitust, et kahjuks on see grupp võlgnikke ikka veel olemas. Lindorff on seadnud endale kohustuseks olla abistaja ja nõudlik õpetaja võlgnikule, arvan, et sellise rolli peaksid võtma kõik, kes valdavad ekspertteadmist.2. Olude sunnil võlgnikud. Kui lugeda, mis vastuseid inimesed uuringus andsid, saad üha rohkem kinnitust, et enamik võlgnikke tahab sama, mis inkassofirma, et võlad saaks makstud. Kordan oma arvamust, mille ütlesin välja masu alguses: suurenenud võlgnike arv on sotsiaalne probleem, see on kogu ühiskonna probleem. Need, kes oskavad aidata, peavad abi pakkuma. Ennekõike vajatakse nõu.3. Need, kes kustutavad tuld bensiiniga. Eraisikud on omaenese tarkusest vanu võlgu sms-laenudega tasunud ja vajunud üha suuremasse õnnetusse. Väikefirmade juhtidel puuduvad sageli raha juhtimise teadmised ja sageli elatakse üle ettevõtte tegelike võimete.4. Jaanalinnud, kes ei tee probleemist välja. Ei kuule, ei näe, ei tegele, ehk läheb üle. Ei lähe üle, läheb hullemaks.5. Lapsemeelsed võlglased ehk sotsiaalselt ebaküpsed inimesed, kes võtavad, kust saavad, mõtlemata vastutusele või tagasimaksmisele. Siin on lihtsameelsed, kes ajavad taga uut ja värvilist asja.6. Küünilised petised, kes võtavad, kust saavad ega kavatsegi kunagi tagasi maksta.
    Lindorff Eesti klientide võlglaste seas on kõik rühmad esindatud. Väga palju tööd on jaanalindudega, kes lihtsalt hoiavad kõrvale igasugusest suhtlusest. Ilmselt oli see ka 3000 võlgniku nimekirja avaldamise põhjus. Enda teadmata võlgnikud on kõige vihasemad, kuna elavad enda arvates põhimõtte järgi - võlg on võõra oma. Enamasti me jõuame kokkuleppele.
    Kui paljud soostuvad sõlmima maksegraafiku?
    Maksekokkuleppeid soovivad sõlmida enamus võlgnikest, kellega on olemas kontakt.
    Kui suhtlemisaldis Eestis elav ja tegutsev võlgnik on, kas temaga saab üldse rahulikult ja mõistlikult võlgadest rääkida?
    Enamikule inimestest ei meeldi võlgu olla. Minu meelest on see positiivne tulemus. Ja otse loomulikult ollakse pahased, kui inkassofirma hakkab asjaga tegelema. Seepärast ongi Lindorffi seisukoht: ole hooliv, ole abiks, ole toetav. Me tegutseme nii, et meie kliendi raha tuleks arvele ja tema maine ei saaks kahjustada. Inimesed ütlesid meie uuringus, et nende jaoks on väga tähtis, et neisse suhtutakse abistavalt ja lugupidavalt. Et kui neil on raha maksta vaid ühele inkassofirmale, maksavad nad kõige esimesena Lindorffile, sest raha on läinud, aga Lindorff on ainuke, kust saab kaasa hea tunde ja nõuandeid.
    Julianus Inkasso väitel oli avaldatud võlglaste puhul tegu vastutustundetute isikutega, kes ei pingutanud oma võlgade tasumiseks piisavalt. Kui palju selliseid tõesti vastutustundetuid võlglasi Teie hinnangul on, kes ei soovigi oma võlgu tasuda?
    Meie uuringust tuli selliseid vastuseid välja alla 0,1 protsendi. Et võtan, kust saan. See muidugi ei peegelda tegelikku olukorda, sest need va "vastutustundetud" ka ei vasta. Kordan veel ja veel, suur võlgnike arv on sotsiaalne probleem, Eesti inimesed tahavad oma võlgadest lahti saada. Inimesed ei ole vastutustundetud kaabakad.
    Kas Teil on ette tulnud seda, et peate suunama võlglase kõigepealt ravile või veenma võlglast, et ta tööl käimiseks vajalikul määral sööks ega kukuks kokku enne, kui suudab Teie kliendile võla ära maksta?
    Meil sellist kogemust ei ole. Küll peame eraisikutele väga sageli selgitama, kui suur on hinnavahe televiisorit poest deebetkaariga ostes, liisides või ostu eest sms laenuga saadud rahaga tasudes. Väga paljudel inimestel puudub krediidihalduse alane kirjaoskus ja see pole midagi imelikku. Liiati lisas euro kasutuselevõtt probleemile keerukust. Väga sageli ei saa inimesed aru, mida tähendab intress ja mis vahe on 1 protsent päevas või aastas.
    Kuidas mõjutab Teie hinnangul Julianus Inkasso äsjane samm, millega nad avaldasid Postimehes ning veebis nimekirja 3000 võlgnikuga, teiste inkassofirmade tööd?
    Ma arvan, et ei mõjuta üldse. Inkassoteenust ostavad sisse spetsialistid, kes teavad, mis teenus see selline on. Meie kogemus näitab küll, et meie kliendid hindavad väga kõrgelt seda, et raha laekub viisil, mis hoiab nende head mainet. Meie jaoks on väga oluline meie klientide hea maine ja efektiivsus. See võib kõlada väga turunduslikult, aga ma tõesti ei kujuta ette, et võiksime käituda viisil, mis kahjustab meie kliendi mainet.Kliendi ehk võlausaldaja mainet aga kahjustavad solvunud või vihased võlglased kindlasti, sest nad kõnelevad iga kord, kui keegi nende nime seoses võlaga nimetab, et nemad pole süüdi ja see on võlausaldaja ja inkassofirma kokkumäng. Solvunud inimeselt ei saagi oodata ratsionaalset käitumist või õiglast hinnangut.
    Millega motiveerib Lindorff Eesti võlgnikke oma kohustusi täitma?
    Uuring näitas, et enamik inimesi tahab oma võlast lahti saada, nad vajavad lugupidavat kohtlemist ja õpetust, kuidas toimida. Meil on tasuta keskkond, kus iga inimene saab abi.
    Kuidas tagate, et võlgnik tasuks esimesena just Teie kliendile, mitte Julianus Inkasso omale?
    Me ei saa seda oma kliendile lubada. Aga uuringule tuginedes saame eeldada, et meie nõudeid täidetakse eelisjärjekorras just seepärast, et meilt saab abi ja suhtlemine meie inimestega on meeldiv, inimesed lahkuvad meie kontorist endast lugupidavana vaatamata sellele, et veel on vaja võlgu tagasi maksta.Meilgi juhtub ebameeldivusi, on ärritunud kliente, meie kiri võib jõuda inimeseni, kes pole võlguoleva firmaga enam seotud. Aga meie suhtlus pole ähvardav ega solvav, vaid pigem koostööle kutsuv ja nõudlik ja abistaks võlgadest vabanemisel. Meie klientide võlglased on enamasti lugupidamist väärt inimesed, kes vajavad abi, toetust ja õpetust.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.