Katre Pilvinski • 26. november 2011 kell 8:55

Aasia turud lükkasid Eesti taastusraviäri käima

Peeter Tulviste poeg Jaan Tulviste on aastaid üritanud käima lükata kognitiivset taastusraviäri, kuid alles see aasta tõotab tänu Aasia turgudele tuua Cognuse OÜ-le korralikud käibenumbrid.

”Äri ja firma mõttes algas tegevus sellest, et me leidsime Soomest ühe programmide tootja, kelle programmi me kõigepealt eesti ja vene keelde kohandasime, ning sealt sai ettevõtte tegevus alguse,” rääkis Cognuse OÜ teadustöö juht Jaan Tulviste. Siis asutati ka firma, 2003. aastal.

”Siis tekkiski mõte, et saaks luua paremaid programme ja kasutada ära vahepeal avanenud uusi võimalusi – kasutada veebipõhiseid lahendusi jne. Poolteist aastat tagasi liitus meiega ka Søren Hejnfelt (Cognuse tegevjuht – toim.), sellest ajast on firmal uus hingamine,” tõdes Tulviste.

Ta ütles, et firma põhiturud on praegu Jaapan ja Hiina. ”Peatselt on meil kliente ka teistes Aasia maades. Testime osa programme Saksamaal ning ka Ameerikas on meil tütarettevõte.”  USAs San Diegos asub firma harukontor, mida juhib eestlane, vahendas news2biz.

„Jaapanis oleme tooteid müünud ühe aasta jooksul, kuid Hiinas veel testitakse tooteid. Praegu on meil lepinguid 150 000 euro eest, aga eks need on ikka veel väikesed numbrid,“ märkis Tulviste.

Majandusaruannete järgi tekkis firmal käive 2009. aastal, siis oli see 86 696 krooni ning kasum 24 540 krooni. Mullu oli firma käive 106 289 krooni ja kasum 27 107 krooni.

„Selle aasta käibeks prognoosime ca 200 000 eurot, käibe kasv tuleb just sellest, et nüüd on programmide kohandamise ja tõlkimise tegevustelt üle mindud reaalsele müügile ning meil on kliendid. Kasumit ei oska prognoosida, sest sisuliselt kogu raha, mis me teenime, paneme jälle arendusse ja müügitegevusse,“ rääkis Tulviste.

„Töötame intensiivselt järgmiste Aasia turgudega, meil on Hongkongis ja Taiwanis ka edasimüüjad leitud ja praegu me suuname kogu raha edasisse laiendusse,“ lisas ta.

Cognuse on saanud ka EASilt 154 500 euro suuruse eksporditoetuse.

Tulviste sõnul tegeleb firma Eestis peamiselt hoopis arendusega. „Mõtleme programme välja koos eriala spetsialistidega, katsetame ja testime neid siin. Eestis on meil peamiselt pilootkliendid, kes on meid abistanud arendustegevuses. Eesti on väga hea koht, kus sedalaadi arendustööd teha," märkis ta.

„Praegu on meil loodud eeldused edu saavutamiseks, kuid edu on veel ees,“ visandas ta firma tulevikku.

Ettevõte lõi taastusraviprogrammi, mida patsient saab iseseisvalt kasutada. Cognuse tegevjuht Søren Hejnfelt rääkis news2bizile firma tootest, et pärast lühikest hindamist ja treeningsessiooni arstiga saavad patsiendid kasutada programmi iseseisvalt. ”Seega ei pea patisendid lootma ainult arstiga kohtumisele taastusravi saamiseks, vaid et arsti väärtuslikku aega saab kasutada tulemuste hindamiseks,” märkis ta.

 

Hetkel kuum