• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eliitvõlakirjad: kuus riiki vastutavad

  Küpsemas on plaan, mille kohaselt kuus tippreitinguga euroala riiki hakkaksid finantsturgudel väljastama nn eliitvõlakirju. Need oleksid siis kui viimane tulemüür, mis kaitseksid euroala kokkuvarisemise eest.

  Plaani eesotsas on Saksamaa, teised viis riiki oleksid Prantsusmaa, Soome, Holland, Luksemburg ja Austria, kirjutab ajaleht Die Welt viitega asjassepühendatud allikatele. Eliitvõlakirjade müügist saadava rahaga finantseeritaks nii AAA-reitinguga riikide kui kriisiriikide võlgasid. Nende eesmärk oleks stabiliseerida nii AAA-riikide seisu kui ka rajada usaldusväärne tulemüür, mis peaks rahustama maha finantsturud. Uute võlakirjade intressid jääksid kahe ja 2,5 protsendi vahele.
  Plaan on osa Saksamaa valitsuse laiemast kontseptsioonist, mille kohaselt peaksid euro-erikokkuleppe raamis mõned euroala riigid kokku leppima rangemas eelarvekontrollis ning tihedamalt koordineeritud finantspoliitikas. Kantsler Angela Merkel soovib selle plaani käiku lasta aga ainult tingimusel, et kõik 27 ELi liikmesriiki selleks vajaliku ELi raamlepingute muutmisega nõus on.
  Euroopa Komisjon tuli läinud nädalal välja plaaniga hakata välja andma euroala ühiseid võlakirju. Saksamaa sellega nõus ei ole, kuna ühised euroala võlakirjad kergitaksid Saksamaa laenukulusid märgatavalt ehk siis hinnanguliselt kuni 2,3 protsendipunkti võrra.
  Autor: Katri Soe-Surén
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.