28. november 2011 kell 9:10

Eliitvõlakirjad: kuus riiki vastutavad

Küpsemas on plaan, mille kohaselt kuus tippreitinguga euroala riiki hakkaksid finantsturgudel väljastama nn eliitvõlakirju. Need oleksid siis kui viimane tulemüür, mis kaitseksid euroala kokkuvarisemise eest.

Plaani eesotsas on Saksamaa, teised viis riiki oleksid Prantsusmaa, Soome, Holland, Luksemburg ja Austria, kirjutab ajaleht Die Welt viitega asjassepühendatud allikatele. Eliitvõlakirjade müügist saadava rahaga finantseeritaks nii AAA-reitinguga riikide kui kriisiriikide võlgasid. Nende eesmärk oleks stabiliseerida nii AAA-riikide seisu kui ka rajada usaldusväärne tulemüür, mis peaks rahustama maha finantsturud. Uute võlakirjade intressid jääksid kahe ja 2,5 protsendi vahele.

Plaan on osa Saksamaa valitsuse laiemast kontseptsioonist, mille kohaselt peaksid euro-erikokkuleppe raamis mõned euroala riigid kokku leppima rangemas eelarvekontrollis ning tihedamalt koordineeritud finantspoliitikas. Kantsler Angela Merkel soovib selle plaani käiku lasta aga ainult tingimusel, et kõik 27 ELi liikmesriiki selleks vajaliku ELi raamlepingute muutmisega nõus on.

Euroopa Komisjon tuli läinud nädalal välja plaaniga hakata välja andma euroala ühiseid võlakirju. Saksamaa sellega nõus ei ole, kuna ühised euroala võlakirjad kergitaksid Saksamaa laenukulusid märgatavalt ehk siis hinnanguliselt kuni 2,3 protsendipunkti võrra.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum