Kaisa Gabral • 29. november 2011 kell 5:42

Masu tõi kaasa palga kõrgema maksustamise

Tööinimesele jäi masu tõttu tihti niigi kärbitud palgast veelgi vähem raha kätte ka seetõttu, et selle pealt võetakse rohkem raha riigile. 

Kunagi oli maksusüsteem Eestis üksikisiku jaoks lihtne, palgast arvestati kõigepealt maha tulumaksuvaba miinimum ja ülejäänud maksustati 26 protsendilise tulumaksumääraga, ent kümnekonna aasta eest hakati süsteemi keerulisemaks ehitama.

Masu muutis kõike - kõigepealt rikuti ära teise pensionisamba süsteem, sest selle riigipoolsete maksete kokku hoidmise vajaduse tõttu lõpetati ka tööinimeste maksed sammastesse ja ootamatult selgus, et teine pensionisammas on ikkagi väga selgelt riigieelarvega seotud.

Ent veel hullem usalduse kaotus saabus sel aastal seoses töötuskindlustusega, kui valitsus jättis töötuskindlustusmaksed tööinimestele 2,8 protsendi peale, kuigi töötukassa nõukogu soovis makseid langetada.  Nüüd on valitsusel aga kavas muuta seaduseid, et võtta töötukassa reservid endale, kahtlustatakse, et reservid lähevad seejärel riigieelarve kulude katteks ehk töötuskindlustusmaksed hakkavad täitma sisuliselt sama eesmärki, mida üksikisiku tulumaks.

Hetkel kuum