• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rajud löögid lõunas kajavad Eestisse

  Käesolev kriis viitab, kuivõrd olulised võivad olla detailid - valitsemismentaliteedis, majandussuunitluses. Sest kui üldpildis võivadki Eesti ja Läti olla sarnased - geograafiline asend, ajalugu, kultuuriline lähendus jms -, on lähemal vaatlusel olukord väga erinev. Sellal, kui Eestis on kärpeteema vajunud minevikku ning Euroopa päästmine on seni pigem abstraktne, piirdudes poliitiliste avalduste ja rahaliste garantiidega, saab lõunanaaber ikka ja jälle rajusid lööke.
  Poliitilistest erinevustest on viimasel ajal palju kirjutatud. Oligarhide ohvriks langenud Läti poliitika jõudis suvel uue tähiseni, kui president saatis parlamendi laiali ja kuulutas välja uued valimised. Nende tagajärgedest saab täpsemalt aimu alles mõne aja pärast.
  Kuid tugevaid lööke sajab Läti kaela ka majanduses. Seni ainukesena Balti riikidest tuli Läti maksumaksjal päästa panka, kui Parex sattus raskustesse. Olulisuselt ja rahaliselt sama keerukaks on osutunud rahvusliku lennukompanii airBalticu päästmine. Kui Parexiga on jõutud mingi lahenduseni, siis airBalticus on seis endiselt ebaselge. Tõsi, ka Eesti pidi sisuliselt Estonian Airi päästma, ostes ta esiti välja ja pumbates sinna nüüd arenguks lisaraha.
  Viimastel nädalatel puhkenud Leedu Snorase panga skandaal paneb järjekordse põntsu Läti majandusele ja maksumaksjale, kuna likvideerimisele läheb ka selle tütar ja ühtlasi Läti vanim pank Krajbanka. Jah, vastupidiselt Eestile ei osale Läti vähemalt praegu euro päästmises, kuid riigi päästmine on igapäevane.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.