Fredy-Edwin Esse • 30. november 2011 kell 21:00

Ettevõtete võlg on oluliselt atraktiivsem

Üha paisuv võlakriis Euroopas ja USA massiline võlakoorem on pannud investorid ettevõtete müüdavaid võlakirju taga ajama. Häda on vaid selles, et isegi väga madalad intressimäärad ei ärgita ärisid turult raha laenama, sest firmadel on kõvasti reserve ja usaldamatuse tõttu ei taheta pankadega tegemist teha.

Taskud rahast pungil. Sel aastal on ettevõtete võlakirju Euroopas müüdud 80 miljardi euro eest, mis on väikseim arv pärast 2005. aastat. Juhtivate laenajate seas on autotootjad Volkswagen ja Renault ning Itaalia energiafirma Enel.

Prantsuse suurpanga Societe Generale prognoosi kohaselt võib võlakirjade müügimaht järgmisel aastal kukkuda euroaja madalaimale tasemele ehk 70 miljardile eurole, vahendas Bloomberg. Samal ajal on Euroopa firmadel vabu rahareserve 540 miljardi euro väärtuses, mis on üheksa aasta suurim näitaja. Isegi viimase aasta kõige madalamad intressimäärad ei ahvatle firmasid turult raha koguma.

Eelista firmasid riikidele. Intressimäärasid langetavad investorid, kes näevad firmade võlakirju oluliselt turvalisemana kui riikide omi, sest esimesed on palju vähem mõjutatud võlakriisist. Samas on pangad suures hädas, sest nemad on riiklike võlakirjade suurimad omanikud.

Investeerimisjärgu ettevõtete võlakirjade, mille alla käivad näiteks Bayer AG ja McDonald's Corp, keskmine tootlus on 3,6%, samas kui viimase viie aasta keskmine on 4,4%. Novembri alguses kukkus keskmine tootlus lausa 3,1%-le. Bank of America Merrill Lynchi andmete kohaselt nõuavad investorid Euroopas 2,5 protsendipunkti rohkem tootlust pankadelt kui ettevõtetelt. Aasta alguses oli sama näitaja 0,89%.

Olen jätkuvalt veendumusel, et firmad, nagu Volkswagen või Johnson & Johnson, pakuvad palju turvalisemat investeeringut võrreldes nii mõnegi riigiga. Need firmad on vanemad kui paljud Euroopa riigid ja läinud läbi mitme kriisi. Lisaks on firma eesotsas üldjuhul pädevad asjatundjad, mitte rahva poolt meeldivuse alusel valitud poliitikud.

Hetkel kuum