• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiina asus majandust elavdama

  Hiina aktsiad tegid eile ligi nelja kuu suurima languse (-3,3 protsenti), kuna keskpanga rahapoliitika komitee liige Xia Bin ütles, et tuleval aastal jätkub karm rahapoliitika.
  Kinnisvaraarendaja China Vanke ja China Citic Banki aktsiad vedasid pangaaktsiaid alla, kuna Xia ütles, et rahapoliitika õgvendamine ei tähenda krediidiolude kergendamist ega intressimäärade langetamist.
  "Investorid, kes lootsid leebemat rahapoliitikat, jõudsid järeldusele, et seda ei juhtu," ütles Zheshang Securitiese strateeg Wang Weijun Bloombergile. "Majandus aeglustub. See on aktsiatele halb."
  Novembris langes Hiina aktsiaturg Shanghai üldindeksi näol 5,5 protsenti. Kardeti, et maailma suuruselt teine majandus aeglustub ja Euroopa valitsuste võlakriis kogub hoogu. Indeksi hinna-kasumi suhe (prognoositud kasumite põhjal) oli 11,1, võrreldes nelja aasta keskmise 17,3ga. Tänavu on aktsiaturg langenud 17 protsenti.
  Keskpanga liige desinformeeris. Peaminister Wen Jiabao ütles 25. oktoobril, et valitsus sihib vajadusel täpsemalt majanduspoliitikat, külvates spekulatsioone, et keskpank vähendab pankade reservimäära või intressimäära majanduskasvu kiirendamiseks, kuna väikeettevõtted tunnevad juba krediidipitsitust.
  Xia ütles, et täpsem sihtimine võib tähendada muid vahendeid intressimäärade ja reservinõuete asemel. Hiina majanduse restruktureerimine sõltub rohkem eelarvepoliitikast kui rahapoliitikast, ütles ta. Suurem osa makroanalüütikuid ootavad, et valitsus õgvendab mõnevõrra eelarve- või rahapoliitikat intressimäära langetamata, kuna inflatsioon on kõrge. Analüütikud on prognoosinud, et Hiina tööstustoodang on novembris kasvanud vaid 12,5 protsenti võrreldes oktoobri 13,2protsendise kasvuga. Ekspordikasv võib olla aeglustunud 15,9 protsendilt 7,7 protsendile. Hiina inflatsioonitempo võib olla aeglustunud 4,4 protsendile, kuid on jätkuvalt kõrgem keskpanga 4 protsendi taluvuspiirist, kirjutasid Shenyin & Wanguo analüütikud.
  Jälgige prahtimishindu. "Konsensuslik vaade on, et tuleval aastal aeglustub Hiina majanduskasv ja investeeringud ettevõtetesse kannatavad," ütles Shanghai Kingsun Investment Management & Consultingu fondijuht Dai Ming. "Võti seisneb selles, et kas piirdutakse pehme maandumisega, nagu turg ootab."
  Kaljult alla kukkuvad laevade prahtimishinnad Hiinast Euroopasse näitavad, et euroala kriis tõmbab tarbimist vähemaks, teatas Norra suurima laevade prahtimise firma üksus RS Platou Markets.
  "Euroopa import Hiinast kukub veelgi madalamale," ütles üksuse Singapuris töötav analüütik Rahul Kapoor. "Kui te näete prahtimishindade langust, tähendab see, et Euroopa nõudlus kukub kaljuäärelt alla."
  Hiinale ei mõju hästi ka indikaatorid, et USA tarbijakindlus kahaneb. Euroopa ja USA annavad 35 protsenti Hiina ekspordist.
  Kui Hiina aktsiaturud olid eile sulgunud, reageeriski Hiina keskpank, kes alandas pankade reservmäära esimest korda kolme aasta jooksul, et kergendada krediiti ja kasvatada majandusaktiivsust. Hiina kärpis suurte pankade reservmäära 50 baaspunkti võrra, 21 protsendile. Uus reservmäär jõustub 5. detsembril.
  Hiina pangad USA omadest kindlamad. Päris huvitav oli, et Hiina aktsiaturu langus tõmbas kaasa ka China Construction Banki aktsia. See oli üks kahest pangast, kelle krediidireitingut tõstis reitinguagentuur Standard & Poors, kes langetas massiliselt maailma suuremate pankade reitinguid. Selle Hiina panga ja Bank of China, kelle reitingut samuti tõsteti, on agentuur nüüd USA suurpankadest kindlamaks arvanud.
  Paljude Lääne-Euroopa ja USA pankade reitinguid kärbiti või alandati nende reitingute väljavaateid.
  Paistab, et Hiina hakkab toimetama. Oluliste kaubanduspartnerite kiratsemine ja aeglasem majanduskasv mujal ei mõju Hiinale hästi. Hiina kinnisvaraturul on ajad karmiks minemas. Pangad on viimasel ajal andnud üüratult laene, mis võivad minna hapuks. Samas on Hiinal hiiglaslik valuutareserv ja ilmselt raha pankade päästmiseks, mida euroala riikidel ei ole.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.