Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  No kuhu euro kukub?

  Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on euro kui rahaühik üks suurepärane edulugu ja edutus peitub riikide rahanduses, mis on pööranud majanduse vastu.

  Intervjuu rahandusminister Jürgen Ligiga:
  Endise rahandusministri Ivari Padari nõunik Rein Järvelill ütles tänases Äripäeva arvamusartiklis, et tema tahaks, et kohustuslikud pensionifondid oleksid riigi hallata. Mida arvate sellest ideest?
  Ega see mingi uus idee ei ole. Omal ajal valiti ikkagi teistsugune süsteem. Riigil sellist võimekust polnud. Kui riik hakkaks seda looma nüüd, siis see tähendaks jälle suuremat maksukoormust, riigi kulusid ja see on mõneti ka ilmavaateline küsimus.
  Kujutame ette, kui oleks näiteks kriisi ajal olnud riigi pensionifondidel selline kukkumine, siis oleks ju kokku kukkunud ka poliitiline süsteem, kuigi me kõik tajusime, et riik polnud selles kriisis süüdi. Vähemalt oli ta vaid üks süüdlaste reas. See oli ülemaailmne, see oli Eesti majanduse ja ühiskonna ühine probleem. Siis oleks kogu viha läinud valitsuse vastu ja see oleks olnud väga sügav demokraatia probleem. Majanduskriis ei tohi muutuda demokraatia probleemiks.
  Ühesõnaga risk oleks liiga suur?
  See risk oleks palju kõikehõlmavam, sest tegelikult ei ole riigi funktsioon spekuleerida, väärtpaberiturud peavad seda tegema oma reservide piires. Kui ta (riik) võtab vastutuse inimeste enda raha paigutamise osas, siis ma kardan, et see oleks äärmiselt ohtlik demokraatia.
  Kuulsime, et Saksamaa suursaadik ja Andrus Ansip olid rääkinud sellest, et Eesti on avatud maksude ülevaatamiseks. Olete sellega kursis ja mida see tähendab?
  Ma ei ole kursis, et peaminister midagi sellist on rääkinud. Mida see ülevaatamine tähendab? See võis olla mingi kõrvaline lause, spekulatsioon.
  Tahaksin küsida ka meedia viimasel ajal kahjuks lemmikteema euro kukkumise teemal.
  Euro pole kuskile kukkunud.
  Samas surve läheb kogu aeg tugevamaks.
  Nukker on see, et teed BBC hommikul lahti ja siis räägitakse ainult Eurotsooni kriisist rõhutatult ja angloameerika ajakirjandus naudib seda. See on ka ainus teadmine, mida ka meie inimesed ammutavad. Selle huvi on tõmmata tähelepanu kogu aeg Eurotsoonile ja Euroopale, mitte Ameerikale. Ega Britid paremas saeisus pole, ei defitsiidi ega võlgade seisukohast. Ja kursi osas on euro paremas seisus kui nael või dollar. Küsimus on üksikute riikide probleemis. See, et Euroopa maadleb solidaarsuses ja ühisvaluuta tõttu nende üksikute riikidega, keda tõsi tuleb juurde, seetõttu usaldus langeb.
  Kas ettevõtjatel peaks olema valmis kriisiplaan euro võimaliku kukkumise tõttu?
  No kuhu ta kukub? Kas maakera võiks kukkuda maha või?
  Rahaühik euro on ju suurepärane edulugu. Edutus on riikide rahanduses, mis pööranud majanduse vastu. See jama (asi) hakkab peale 2008. aastast, kus kõik uskusid majanduse stimuleerimise ja automaatsetesse stabilisaatoritesse pikka aega. Defitsiidid läksid lakke, laenuvajadus läks lakke. Alguses oli kõik tore, aga siis selgus , et laenu andmine kadus ära ja nüüd pöördus see omakorda majanduse vastu. Et on lihtsalt selline kriisi faas.
  Mis on ettevõtjate plaan? Olla konservatiivne ja hinnata seda, kuidas on kriisi ajal kohanetud. Statistiliselt on Eesti majandus hästi kohanenud – orienteerinud ümber, vähendanud kulusid, palku kärpinud. Mentaalselt kindlasti siseturu asemel vaatab laiemalt ringi. Riskid on igal pool, nii sise kui välis. Aga sellist hullust, mis siin oli ja mida arvamusliidrid kõik kiitsid, et: “See oli meie teenitud raha! Võtame laenu ja tarbime, võtame veel laenu ja ehitame! “ Seda üleinvesteerimist ja ülekulutamist enam ju ei ole. Tervis ja vorm on Eesti ettevõtetel keskeltläbi parem, aga oma riske peab igaüks hindama individuaalselt. Keskeltläbi on ju väga tubli oldud!
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.