• Jaga lugu:

  No kuhu euro kukub?

  Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on euro kui rahaühik üks suurepärane edulugu ja edutus peitub riikide rahanduses, mis on pööranud majanduse vastu.

  Intervjuu rahandusminister Jürgen Ligiga:
  Endise rahandusministri Ivari Padari nõunik Rein Järvelill ütles tänases Äripäeva arvamusartiklis, et tema tahaks, et kohustuslikud pensionifondid oleksid riigi hallata. Mida arvate sellest ideest?
  Ega see mingi uus idee ei ole. Omal ajal valiti ikkagi teistsugune süsteem. Riigil sellist võimekust polnud. Kui riik hakkaks seda looma nüüd, siis see tähendaks jälle suuremat maksukoormust, riigi kulusid ja see on mõneti ka ilmavaateline küsimus.
  Kujutame ette, kui oleks näiteks kriisi ajal olnud riigi pensionifondidel selline kukkumine, siis oleks ju kokku kukkunud ka poliitiline süsteem, kuigi me kõik tajusime, et riik polnud selles kriisis süüdi. Vähemalt oli ta vaid üks süüdlaste reas. See oli ülemaailmne, see oli Eesti majanduse ja ühiskonna ühine probleem. Siis oleks kogu viha läinud valitsuse vastu ja see oleks olnud väga sügav demokraatia probleem. Majanduskriis ei tohi muutuda demokraatia probleemiks.
  Ühesõnaga risk oleks liiga suur?
  See risk oleks palju kõikehõlmavam, sest tegelikult ei ole riigi funktsioon spekuleerida, väärtpaberiturud peavad seda tegema oma reservide piires. Kui ta (riik) võtab vastutuse inimeste enda raha paigutamise osas, siis ma kardan, et see oleks äärmiselt ohtlik demokraatia.
  Kuulsime, et Saksamaa suursaadik ja Andrus Ansip olid rääkinud sellest, et Eesti on avatud maksude ülevaatamiseks. Olete sellega kursis ja mida see tähendab?
  Ma ei ole kursis, et peaminister midagi sellist on rääkinud. Mida see ülevaatamine tähendab? See võis olla mingi kõrvaline lause, spekulatsioon.
  Tahaksin küsida ka meedia viimasel ajal kahjuks lemmikteema euro kukkumise teemal.
  Euro pole kuskile kukkunud.
  Samas surve läheb kogu aeg tugevamaks.
  Nukker on see, et teed BBC hommikul lahti ja siis räägitakse ainult Eurotsooni kriisist rõhutatult ja angloameerika ajakirjandus naudib seda. See on ka ainus teadmine, mida ka meie inimesed ammutavad. Selle huvi on tõmmata tähelepanu kogu aeg Eurotsoonile ja Euroopale, mitte Ameerikale. Ega Britid paremas saeisus pole, ei defitsiidi ega võlgade seisukohast. Ja kursi osas on euro paremas seisus kui nael või dollar. Küsimus on üksikute riikide probleemis. See, et Euroopa maadleb solidaarsuses ja ühisvaluuta tõttu nende üksikute riikidega, keda tõsi tuleb juurde, seetõttu usaldus langeb.
  Kas ettevõtjatel peaks olema valmis kriisiplaan euro võimaliku kukkumise tõttu?
  No kuhu ta kukub? Kas maakera võiks kukkuda maha või?
  Rahaühik euro on ju suurepärane edulugu. Edutus on riikide rahanduses, mis pööranud majanduse vastu. See jama (asi) hakkab peale 2008. aastast, kus kõik uskusid majanduse stimuleerimise ja automaatsetesse stabilisaatoritesse pikka aega. Defitsiidid läksid lakke, laenuvajadus läks lakke. Alguses oli kõik tore, aga siis selgus , et laenu andmine kadus ära ja nüüd pöördus see omakorda majanduse vastu. Et on lihtsalt selline kriisi faas.
  Mis on ettevõtjate plaan? Olla konservatiivne ja hinnata seda, kuidas on kriisi ajal kohanetud. Statistiliselt on Eesti majandus hästi kohanenud – orienteerinud ümber, vähendanud kulusid, palku kärpinud. Mentaalselt kindlasti siseturu asemel vaatab laiemalt ringi. Riskid on igal pool, nii sise kui välis. Aga sellist hullust, mis siin oli ja mida arvamusliidrid kõik kiitsid, et: “See oli meie teenitud raha! Võtame laenu ja tarbime, võtame veel laenu ja ehitame! “ Seda üleinvesteerimist ja ülekulutamist enam ju ei ole. Tervis ja vorm on Eesti ettevõtetel keskeltläbi parem, aga oma riske peab igaüks hindama individuaalselt. Keskeltläbi on ju väga tubli oldud!
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Alliksaar: hinnad kerkivad, kuid pelgalt see ei pruugi õnne õuele tuua
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Ostjad naasid pärast järsku langust Hiina turule
Tublisti pihta saanud Hiina turgudele naasid ostjad ning Aasia turud taastusid eelmise nädala lõpu langusest, vahendab Reuters.
Tublisti pihta saanud Hiina turgudele naasid ostjad ning Aasia turud taastusid eelmise nädala lõpu langusest, vahendab Reuters.
Pfizer ja Moderna tõstsid koroonavaktsiini hinda
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Olümpiavõitja õpetus: ära põleta end enne lahingut läbi
Kõige pingelisem hetk on vahetult enne matši, kus on tähtis mitte läbi põleda, lausub olümpiavõitja Irina Embrich kuldsed sõnad, mis sobivad samahästi nii vehklemise kui ka iga teise elus ette tuleva lahingu kohta.
Kõige pingelisem hetk on vahetult enne matši, kus on tähtis mitte läbi põleda, lausub olümpiavõitja Irina Embrich kuldsed sõnad, mis sobivad samahästi nii vehklemise kui ka iga teise elus ette tuleva lahingu kohta.