• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ansip: tugineme terve mõistuse poliitikale

  Eesti majanduspoliitika tugineb terve mõistuse poliitikale, ütles peaminister Andrus Ansip, kellele täna anti üle liberaalset majanduspoliitikat tunnustav Hayeki auhind.

  Eesti peaminister Andrus Ansipile ja Läti peaminister Valdis Dombrovskisele anti täna Freiburgis toimunud pidulikul tseremoonial üle kuulus rahvusvaheline Friedrich August von Hayeki fondi auhind liberaalse majanduspoliitika elluviimise eest, teatas valitsuse pressiteenistus.
  Eesti valitsusjuht ütles oma tänukõnes, et õigupoolest on see auhind tunnustus Eesti rahvale, kellel on olnud kõige olulisem osa meie riigi eduloos. „Eesti valitsus on saanud olla suhteliselt edukas ka viimaste aastate Euroopa võlakriisiga toimetulemisel ikka ainult koos meie kodanike toetusega,“ vahendati pressiteates Ansipit, kelle sõnul on vaid see eeltingimus teinud võimalikuks reaalse liberaalse majanduspoliitika ajamise nii viimastel kriisiaastatel kui ka varem, majanduslikult parematel aastatel.Ansipi sõnul tähendas meie liberaalne majanduspoliitika tollide puudumist, märkimisväärsete subsiidiumide olematust ning viimaks ka seda, et meil õnnestus headel aegadel koguda piisavalt reserve ja hoiduda võlgu elamisest. „Seetõttu kuulub osa täna mulle osutatud tunnustusest ka minu eelkäijatele, eelmistele Eesti peaministritele,“ ütles Ansip nimetades kahte endist valitsusjuhti - praegust Euroopa Komisjoni asepresidenti Siim Kallast ja Eesti Vabariigi kahekordset peaministrit ning praeguse valitsuse kaitseministrit Mart Laari.Ansipi sõnul asus Eesti liberaalse turumajanduse teele koos rahareformiga 1992. aastal, kui Eestis võeti kasutusele Saksa margaga seotud Eesti krooni. „Sümboolset tähendust võib näha selles, et rahareform toimus 20. juunil, seega täpselt samal kuupäeval, mil aastal 1948 võeti teil kasutusele Saksa mark,“ ütles peaminister oma tänukõnes ning lisas, et Eesti vääring oli muutumatu püsikursiga kuni tänavu 1. jaanuarini, mil Eestis võeti sellesama kursiga kasutusele euro.
  Ansipi hinnangul tugines ja tugineb Eesti majanduspoliitika põhimõtteliselt sellelesamale maailmavaatele, mille kõige ehedam esindaja on Friedrich August von Hayek. „See on niinimetatud common sense´i ehk terve mõistuse poliitika,“ ütles ta.„Alati tuleb olla valmis tegema ebapopulaarseid otsuseid. Tuleb saada aru, et raha ei lase endaga mängida. Me saame endale lubada ainult seda, mille me tõepoolest loonud oleme. See tähendab tasakaalustatud eelarve põhimõtte järgimist,“ sõnas Ansip. Tema hinnangul tähendab võlgu elamine vältimatult tagasimaksmise asetamist meie laste ja lastelaste õlgadele. „Paratamatult oleme võlglased oma vanemate ees, kuid meist ei tohi saada võlglasi oma laste ees. Seda oleme mõistnud,“ kinnitas Ansip auhinda kätte saades.
  Tänukõne lõpus avaldas Eesti peaminister rõõmu ja rahulolu selle üle, et auhind on korraga omistatud nii talle kui tema Läti kolleegile. „See näitab meie piirkonna ühist tulevikuvaadet, ühtemoodi arusaama kriisi ületamise võimalustest ning sedagi, et seda sõbralikku ühistunnet on märgatud ka väljastpoolt,“ lausus Ansip.
  Läti peaminister Valdis Dombrovskise sõnul algasid paradoksaalsel kombel Läti probleemid kui liituti Euroopa Liidu ja NATOga, mis tekitas ühiskonnas ebaadekvaatse optimismilaine. „Oli tunne, et meiega ei saa enam midagi halba juhtuda,“ meenutas Dombrovskis.Auhinna andis Eesti ja Läti peaministrile üle Saksamaa Liitvabariigi endine president Roman Herzog. Rahvusvahelise preemia laureaadid on peaminister Ansipi pressiesindja kinnitusel olnud eranditult maailma tipptase. Teiste hulgas on auhinna saanud näiteks Margaret Thatcher, kes toetas vaba ettevõtlust ja järgis peaministrina ranget rahanduspoliitikat, auhinna on saanud ka kuulus Saksamaa ökonomist professor Otmar Issing, kes töötas nii Saksa Keskpanga kui ka Euroopa Keskpanga juhatuses. 2005. aastal sai Hayeki auhinna praegune Itaalia peaminister ning endine Euroopa Komisjoni volinik Mario Monti.Fondi esimese auhinna sai aastal 2001 Poola ökonomist professor Leszek Balcerowicz, kes on Poola üheksakümnendate alguse majandusreformide võtmeisik. Balcerowicz töötas ka Poola Keskpanga juhi ning asepeaministrina. Professorid Issing ja Balcerowicz kuuluvad täna ka fondi nõukogusse ning esinesid tänasel pidulikul tseremoonial ka sõnavõtuga.Friedrich August von Hayek`i fond loodi 1999. aastal tähistamaks Hayeki 100. sünniaastapäeva. Fondi eesmärgiks on toetada liberaalset mõtteviisi kooskõlas Hayeki arusaamadega nii riigi siseselt kui rahvusvaheliselt. Iga kahe aasta tagant antakse välja 1-2 rahvusvahelist preemiat ja üks publitsistikapreemia.Friedrich August von Hayeki raamatutest saab eesti keeles lugeda „Tee orjusesse“ ja “Hukutav upsakus”.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sulev Alajõe: Pärnu majandusarengut takistav oskustööjõu nappus istub haridussüsteemi augus
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.