Itaalia börs tõusis peaministri tõttu

06. detsember 2011, 00:00

Itaalia aktsiaturg tegi eile korraliku tõusu ja võlakirjade tootlused langesid, kuna äsja peaministriks saanud Mario Monti esitas parlamendile 30 miljardi eurost säästupaketti. Itaalia plaanib tõsta pensioniiga ja makse, et vähendada võlakoormust.

Itaalia aktsiaturg rallis 2,9 protsenti, 15 930,70 punktile. See on MIB indeksi, mis on aastaga kukkunud 17,5 protsenti, kõrgeim tase alates novembrikuu keskpaigast. Itaalia valitsuse kümneaastase võlakirja tootlus tegi äkksööstmise alla. Kui reedel oli paberi tootlus aasta baasil 6,5 protsenti, siis eile 5,98 protsenti. Palju ei ole möödas ajast, kui selle paberi tootlus oli 7,16 protsenti.

Säästupaketi osaks on pensionile mineku ea tõstmine ja maksutõusud.

Euroopa Pangandusjärelevalveorgan EBA teatas, et Itaalia pangad peavad suurendama kapitali, kirjutas Il Sole 24 Ore. Itaalia säästupaketis tutvustatakse ka riigipoolset Itaalia pankade võlakirjade garanteerimist.

Ilma uue kokkuhoiupaketita oleks Itaalia kokku kukkunud ja riskinud Kreeka stiilis õnnetusega. Huvitaval kujul nimetas Itaalia peaminister Mario Monti neid meetmeid majanduskasvu suurendatavateks.

Uued luksusmaksud jahtidele jms, kinnisvaramaks ja käibemaksu tõus vaevalt et elavdavad lähiajal vähimalgi määral majandust, pigem nad võimendavad majanduslanguse riski. Ehk pikaajaliselt toetavad need meetmed majanduskasvu. Samuti plaanib Itaalia juurida välja maksupettused ja tõsta pensioniiga. Viimane vähendab juba lähiajal valitsuse kohustusi.

Esimene Euroopa liider suhtus paketti positiivselt. Hollandi peaminister Mark Rutte, kes kohtus eile Montiga Roomas, ütles, et talle avaldas väga muljet pakett, mida on tervitanud ka Euroopa Komisjon.

Itaalia majandusminister Vittorio Grilli ütles, et meetmed lubavad täita eesmärki, isegi kui tuleval aastal peaks majandus langema 0,4–0,5 protsenti. 30miljardilisest paketist kümme miljardit suunatakse tagasi majandusse, aidates ettevõtteid ja elavdades majandust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    04. December 2012, 13:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing