Iirimaa tõstab makse

Maarja-Liis Mitri 07. detsember 2011, 19:39

Iirimaa avalikustas teisipäeval oma 2012. aasta eelarvekava, mis näeb ette karme maksutõuse ja kulutuste kärpeid, kirjutab The Wall Street Journal.

Iirimaa üritab taastuda kolm aastat tagasi aset leidnud võlakriisist, kui riigil tuli panustada hiigelsuuri summasid, et päästa oma makseraskustes panku. Veidi enam kui aasta tagasi nõustuti Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi  abikavaga, millega kaasnes ka nõue pidada kinni viimaste seatud eelarve-eesmärkidest, tuues kaasa vajaduse kulutusi oluliselt kärpida ja suurendada riigi tulusid.

2012. aasta eelarvekava näeb ette nii müügi-, auto-, kui ka kapitalimaksude lisandumist. Ühtlasi on plaanis tõsta käibemaksu 2% võrra tasemele 23%, kuid puutumata jäätakse konkurentsieelisena käsitletav siiani kehtinud 12,5%-line tulumaks ettevõtetele.

Lisaks muudele kulutustele, kavatsetakse suures ulatuses kärpida ka tervishoiu- ja haridusprogramme.

„Iiri rahvas on oma majanduse halva korraldamise pärast kõrget hinda maksnud. Suur osa inimeste varandusest on hävinud, tuhanded on langemas vaesusse, töötus kasvab ja emigratsioon on taastunud,” loetles Iiri rahandusminister Michael Noonan raskusi, millega riigil hetkel silmitsi seista tuleb. Minister lisas, et praegused kasinusmeetmed annavad lootust, et raskused suudetakse nelja aastaga ületada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. December 2011, 19:39
Otsi:

Ava täpsem otsing