Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti Postis sport au sees

    Eesti sportlikema ettevõtte tiitlile pretendeeris tänavu ligi 90 ettevõtet. Osalejaid oleks ilmselt rohkemgi, kui sportimise toetamine poleks erisoodustus.

    “Väga hea meel on tõdeda, et Eesti Post on kõige sportlikum ettevõte Eestis,” rõõmustas ettevõtte kommunikatsioonijuht ja Eesti Posti Spordiklubi juhatuse liige Inge Suder selle üle, et suure tõenäosusega antakse sel nädalavahetusel Eesti sportlikema ettevõtte tiitel just Eesti Postile.
    “Kui firmas on sportimine kõrgelt hinnatud ja kui firma sellega tegelemist toetab, võib juhtuda, et dressid paneb selga seegi, kelle viimane sportimise kogemus pärineb kooli kehalise kasvatuse tunnist,” lausus Suder ning kinnitas, et Eestis Postis väärtustatakse sporti väga ja toetatakse tervislikke eluviise.
    “Mida tervemad on töötajad, seda paremad on nad töökohustuse täitmisel. Kui inimene on käinud õhtul näiteks jooksmas, tuleb ta järgmisel päeval tööle heas tujus ja vormis,” lisas ta.
    Sportimise toetamine ei peaks kuuluma erisoodustuse alla. Eesti Firmaspordi Liidu korraldatavatel võistlustel on Eesti Posti meeskonnale viimastel aastatel pakkunud tugevat konkurentsi Sampo Pank, kelle töötajad on aastate jooksul spordivõistlustelt võitnud mitu kapitäit karikaid. Sampo Spordiklubi on tegutsenud juba peaaegu kümme aastat.
    Spordiklubi juhatuse liikme ja Sampo Panga personalidirektori Liina Oksa sõnul on nende meeskonna edu taga paar spordiaktivisti, kes komplekteerivad ja organiseerivad meeskonna.
    Oksa sõnul osalevad nad sarjas, kuna see aitab Sampol sportlikul tasandil silma paista ja panustada töötajate tervislikku seisundisse, lisaks saavad inimesed spordivõistlustel tööväliselt koos ­aega veeta. Ta lisas, et ettevõtted peaksid võtma suurema vastutuse töötaja tervise eest hoolitsemisel ja tegelema töötajate seas spordiharrastuste propageerimisega. Eesti Firmaspordi Liidu andmetel toetab Eestis oma töötajate sportimist vaid 12% ettevõtetest. Positiivse tõuke spordi soodustamiseks võiks Oksa hinnangul anda see, kui riik ei peaks seda enam erisoodustuseks.
    “Sporti toetades kindlustab ettevõte endale tervemad töötajad, millest võidavad nii töötajad, ettevõtted kui ka kogu ühiskond,” ütles Oks. “Juba seetõttu on vaja suurendada sporditeadlike ja sporti toetavate ettevõtete osakaalu.”
    Sport on hea reklaam. MTÜ-l Tallinna Lennujaama Spordiklubi on 60 liiget. Selle juhatuse esimees Tarvi Pihlakas usub, et sporti toetavate ettevõtete osakaal peaks Eestis kindlasti olema suurem ja ta soovitab kõigil ettevõtjatel oma töötajate sportimist toetada nii palju kui võimalik. Tema hinnangul aitaks olukorda samuti parandada see, kui riik loobuks sportimise toetamise pidamisest erisoodustuseks.
    “Paljud ettevõtted takerduvad kulude ja erisoodustusmaksu taha,” sõnas Pihlakas. “Samuti on oluline roll ühistegevuse ja sportimise propageerimisel, mis osaliselt võiks toimuda tasuta ürituste kaudu. Inimesed ei tea, millest nad ilma jäävad, kui nad ei ole seda ise kogenud.”
    OÜ Savekate personalijuht Kätlin Aasmaa tunnistas, et firmaspordi liidu võistlustel osalemine on viinud selleni, et kõik ettevõtte peod algavad nüüd sportliku osaga. Nii plaanitakse tänavu enne jõule teha suusaretk Tartu maratoni rajal.
    “Kui lumi maha ei tule, lähme Otepää seiklusrajale või ajame üksteist paintball’i-püssidega taga,” lausus Aasmaa, kes soovitab soojalt rahvaspordivõistlustel osaleda – see on võimalus tutvustada oma ettevõtet ja lahe energiasüst tavalisele töölkäimisele. “Kindlasti said erinevatel võistlustel osalejad teada, millega meie ettevõte tegeleb. Päris paljud otsisid pärast võistlust internetist infot ettevõtete kohta, kellega võisteldi. Meie oma koosviibimistel tulevad alati jutuks firmaspordivõistlused ja nende paremad hetked.”
    Erisoodustusest loobumise kulu kannaksid teised
    Kui välistada erisoodustuse määratluse alt tööandja kulud sportimisele, saaksid sellest kasu ainult töötavad inimesed, kelle tööandja nõustub kulusid hüvitama, usub rahandusministeerium.Rahandusministeeriumi sõnul kannaksid maksusoodustuse kulu ühiskonna ülejäänud liikmed, sest see halvendaks riigi ja kohaliku omavalitsuse üksuste võimalusi luua üldkättesaadavaid tervise edendamise võimalusi, näiteks tasuta spordirajatisi.“Tervisespordiks sobivate võimaluste loo­misega tegelevad kohalikud omavalitsused,” sõnas rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro.“Sportimisvõimalused peavad olema võimalikult kodu lähedal ja kättesaadavad kogu perele, st vanematele koos lastega. Inimeste aktiivse vaba aja veetmise võimalused ei tohi sõltuda ainult tööandjast, vaid peavad võrdselt kättesaadavad olema kõigile elanikele,” lisas ta.
    TAK: meile meeldib firmasport
    TAKi spordiklubi juhatuse liikme Aalo Parmase sõnul on firmaspordivõistlused heaväljund tavaharrastajale – see on kombinatsioon sportlikust mõõduvõtust, meeldivast seltskonnast, heast korraldusest ja oma firma esindamise tundest.“Meile meeldib see,” lausus Parmas, kelle sõnul aitab võistlustel osalemine parandada inimeste enesetunnet ja loob positiivseid emotsioone. Keegi ei pea oma tulemust häbenema ja valitseb meeldiv õhkkond, kus saab sõlmida uusi kontakte.“Seda kõike on lõpuks näha tööviljakuses,” sõnas Parmas, kes soovitab kindlasti kõigil firmaspordivõistlustel kaasa lüüa, sest see on väärtuslikult veedetud aeg. “See on elukvaliteedi mõõdupuu. Mitte raha, majad ja autod, nagu mõni ekslikult arvab.”Tallinna Autobussikoondise ASi (TAK) inimesed on firmaspordivõistlustel aktiivselt juba ligi kümmekond aastat osalenud.
     
    Mis on mis
    Eesti sportlikem ettevõte
    sari, mis selgitab võimalikult objektiivselt sportlikult meelestatud ja sporti harrastavate ettevõtete seast parimad.Eesmärk on suurenda sportlikku aktiivsust kõigis Eesti ettevõtetes ja panna neid senisest rohkem väärtustama sportlikku töötajat.Eesti Firmaspordi Liit on sarja korraldanud juba aastaid. Tänavu osales vähemalt ühel Eesti Firmaspordi Liidu korraldatud rahvaspordivõistlusel peaaegu 90 ettevõtet, mullu oli osalejaid 75.Võitjad kuulutatakse välja sel pühapäeval Tartus ööklubisAHI.
     
    Edetabel
    Sportlike ettevõtete TOP 10
    Eesti sportlikema ettevõtte tiitli nimel võitlevate firmade esikümme enne viimast võistlust:
      1. Eesti Post  2. Sampo Pank  3. Norma AS  4. Tallinna Lennujaam  5. Nordea Pank  6. Ekspress Hotline AS  7. Tallinna Autobussikoondise AS  8. Savekate OÜ  9. Elisa Eesti AS10. Lennuliiklusteeninduse AS
    Allikas: Eesti Firmaspordi Liit
     
    Kommentaar
    Elisa pakub töötajatele sporditoetust
    Marika Raiski, Elisa Eesti ASi suhtekorraldusjuhtTöötaja, kes teeb regulaarselt trenni, on terve ja tugev ning suudab töö tegemisse palju panustada. Elisa toetab kõikide töötajate sportimisvõimalusi ja selleks on meil eraldi sporditoetus. Samuti on elisalastele antud võimalus osaleda tasuta korvpalli-, võrkpalli- ja jalgpallitreeningutel.Populaarsed spordialad on Elisas ka orienteerumine, seiklussport ja tennis. Kui juba trenni teha, siis pole raske võistlustel osaleda. Võistlus on hea koht, kus vaadata, mis tasemeni on treeningutega jõutud. Ühtlasi annab võistlustel osalemine lisamotivatsiooni korrapärasteks treeninguteks.Kõige suurem kasu sportimisvõimaluste toetamisel ongi see, et inimesed on terved ja tugevad ning suudavad tööülesannete täitmisesse rohkem panustada kui passiivse elustiili korral. Lisakasu on see, et võistlustel osalemine liidab inimesi ning annab head eeskuju teistele töötajatele.Elisa toetab oma töötajate sportimisvõimalusi ning peab seda väga vajalikuks. Teistel ettevõtetel soovitame meist eeskuju võtta!
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Tesla halbadele tulemusele vaatamata lõpetasid USA indeksid tugevalt rohelises
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.