Väinu Rozental • 8. detsember 2011 kell 5:45

Juustu müügitulu Venemaal väiksem

Üldine majanduslik ebakindlus mõjutab ka piimatoodete ekspordihindu, mistõttu Saaremaa piimatööstus on säilinud müügikoguste juures saanud Venemaalt tänavu vähem tulu kui mullu.

Saaremaa piimatööstuse juhataja Andi Saagpakk märkis ajalehele Meie Maa, et kolmandik kombinaadi juustutoodangust tuleb eksportida, kuna Eesti turul seda maha müüa ei õnnestu. Viimastel aastatel on saare juust edukalt kaubaks läinud Vene turul, mis aga juba selle aasta maikuust on näidanud ebakindluse märke ja surub ostuhinda allapoole.

“Mahud on samad, aga hind langenud ehk kahte asja kahjuks ei saa – müüa palju ja kõrge hinnaga,” tõdes Saagpakk, lisades, et kui kaup kätte jääks ja üldse müüa ei saaks, siis tõmbaks see tööstuse vereringe sootuks kinni.

Vene turgu mõjutab üldine piimatoodete hinna langus Euroopas, samuti Euroopa suurematest riikidest tulev odav juust ning Valgevene juustueksport, mis jõuab Venemaale ilma tollita.

Hetkel kuum