11. detsember 2011 kell 21:00

Euroopa ärid kardavad euro tuleviku pärast

Kas Euroopa ühisraha tuleviku pärast peaks muret tundma? Kui vaadata, millega tegelevad Euroopa ettevõtted, siis on pilt nurkram (kuid pragmaatilisem), kui võinuks arvata.

Ettevõtted näevad ette valuutaprobleeme. Nad vähendavad investeeringuid, kannavad raha üle Saksamaale, viivad peakontorid Lõuna-Euroopast Põhja-Euroopasse ja isegi väljuvad äridest, ütles enam kui 20 tippjuhti Bloombergile.

Hispaania wifi-võrgu pakkuja Grupo Gowex saatis vaba raha Saksamaale, kuna eeldab, et Hispaania loobub euro kasutamisest. Saksamaa masinatööstus GEA Group määras maksimaalsed limiidid, kui palju ühes pangas võib raha hoida, vahendas Bloomberg.

“Ma ei usu, et Hispaania jääb euroala liikmeks,” ütles Grupo Gowexi asutaja ja juhatuse esimees Jenaro Garcia. “Me liigutasime vaba raha ja hoiused Saksamaale, kuna Hispaania pöördub tagasi peseeta juurde.”

Euro kadumisest räägitakse aina rohkem. “Mõne nädala eest ei oleks ma uskunud, et hakkame rääkima euro kadumisest, kuid nüüd spekuleeritakse sel teemal aina rohkem,” ütles Wolters Kluweri juhatuse esinaine Nacy McKinsey. See Euroopa suurim maksu- ja õigusalase kirjanduse kirjastaja on kulutanud üha enam aega selle stsenaariumi plaanimisele.

“Loomulikult on meil plaan juhuks, kui midagi juhtub,” ütles ABB juhatuse esimees Joe Hogan. “Me oleme viimastel nädalatel uuendanud riskijuhtimist ja muudame oma plaani üha detailsemaks.”

Kingfisher kaalub euroala kokkukukkumise plaane, fokuseerides kiiremale raha genereerimisele kontodele. Ettevõte keskendub senisest rohkem käibekapitali juhtimisele ja kannab hoolt selle eest, et kõik investeerimisprojektid arvestaksid ebakindlusega. Nad loobuvad kahjumliku käibe tagaajamisest või turuosa hoidmisest allahindlustega.

K+S teatas, et määrab pankadele vastaspoole limiite, et mitte kontsentreerida liigselt raha ühte panka.

Hetkel kuum