12. detsember 2011 kell 21:00

9 miljardi eurone näpuviga

Väärtpaberiregistri andmeil kaubeldi 1. detsembril börsiväliselt enam kui 9 miljardi euroga, mis ületas kohati kuni kümnetuhandekordselt keskmise börsivälise päevakäibe ning oli isegi jämedalt 3 miljardit eurot suurem Eesti riigi 2012. aasta riigieelarve mahust.

Statistika näitas, et peamiselt toimusid tehingud osaühingute Kakumäe Jahisadam ja 4D Capital Management võlakirjadega. Ka Tallinna börsilt kinnitati Äripäevale, et selline päevakäive tuli just võlakirjatehingutest.

Tehingut täpsustades selgus, et umbes 4 miljoni eurose nominaalhinnaga noteeritud väärtpaberite taga polnud tegemist reaalse ega teeseldud müügitehinguga, vaid investori eksimusega, kes kogemata märkis võlakirju oma ühelt kontolt teisele üle kandes valesse kohta valed numbrid.

Reaalset rahaülekannet 9 miljardi euroni küündinud tehingud endaga kaasa ei toonud, kuna tegemist oli makseta tehingutega. Tallinna börs ütles juhtumit kommenteerides: “Eesti Väärtpaberikeskus kinnitas, et 1. detsembril tehti võlakirjadega oluliselt suuremas mahus tehinguid. Need tehingud olid osapoolte vahel eelnevalt kokku lepitud, neist kaks suurimat oli süsteemi sisestatud makseta tehingud, mis andsid käibeks 2,89 miljardid ja 5,75 miljardit eurot. Kuigi tehingute tegemisel raha ei liikunud, siis EVK väärtpaberite käibe statistikas sisalduvad need tehingud, kuna neid sisestades deklareeriti väärtpaberite hind.”

Hetkel kuum