Rainer Saad • 13. detsember 2011 kell 15:55

Euro kukkus 11 kuu madalaimale tasemele

Euro kukkus USA dollari vastu 11 kuu madalaimale tasemele kui Saksamaa kantsler Angela Merkel lükkas ümber plaani tõsta Euroopa Stabiilsusmehhanismi laenamislimiiti.

Euro kukkus dollari vastu nii madalale kui 1,3056, mis on madalaim tase peale selle aasta jaanuari. Euro kukkus Jaapani jeeni vastu 101,75-ni, mis on 2 kuu madalaim, Suurbritannia naela vastu vähenes euro väärtus 0,8416-ni.

Euroopa Stabiilsusmehhanismi praegune laenamisulatus on 500 miljardit eurot ja see ei kataks Itaalia ning Hispaania vajadusi, kui nad peaksid abi vajama,” ütles Kathleen Brooks, Forex.com-ist.

Itaalia ja Hispaania võlakirjade tootlused tõusid pärast Euroopa Liidu tippkohtumist, kus riikide juhtidel ei õnnestunud turgudele kindlust tagasi tuua. Möödunud nädalal ütles ka Euroopa Keskpank, et ei hakka massiliselt riikide võlakirju kokku ostma.

Analüütikute hinnangul on riikide reitingukärped juba osaliselt hindadesse sisse kirjutatud. Arvatakse, et Prantsusmaa tippreitingu kärpimine ähvardaks kogu päästefondi reitingut ning mõjuks negatiivselt euro kursile.

Moody’s hoiatas esmaspäeval, et vaatab järgmise aasta esimeses kvartalis üle kõigi 27 riigi krediidireitingud. Fitch teatas, et surve riigireitingutele on tõusnud, kuna EL-i tippkohtumine ei toonud ulatuslikke lahendusi euroala võlakriisile.

Hetkel kuum