• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Enamik ökonomiste ennustab uut masu

  Üleilmse majanduslanguse toimumise tõenäosus on muutunud sedavõrd suureks, et vähesed majandusteadlased julgevad tuleval aastal masu vastu panustada. Must tulevikunägemus levib nii era- kui ka avalikus sektoris.

  Valus tõde järjest ilmsem. Esmalt on meil eurotsooni võlakriis, mis on levinud Hispaaniasse ja Itaaliasse ning koputab juba prantslaste uksele, kirjutas Financial Times. Teistes arenenud riikides on taastumine nigel ja ka arenevad turud tunnetavad juba survet.
  Paistab, et enam ei peida pead liiva alla ka suurem osa ökonomiste, kes on samuti kurba stsenaariumi tunnistamas. Goldman Sachsi USA peaökonomist Jan Hatzius märkis, et majanduskasvu hoiavad mitmes arenenud riigis tagasi kõrged maksud ja eraisikute ning firmade püüdlus maksta tagasi võlgasid.
  “See kombinatsioon põhjustab arenenud riikides ilmselt veel kaks aastat väga nõrka majanduskasvu, levides ka 2013. aastasse,” kirjutas Hatzius.
  Esmamulje võib petlik olla. Brookings Institutionis töötava Eswar Prasadi nägemus on veel mustem. “2009. aasta alguses oli raske leida lootuse sädetki. Siin me nüüd oleme,” ütles Prasad. “Kuid 2008. aasta kriisiga võrreldes on vahe selles, et see tekitas hiiglasliku võlakoorma, mis survestab riikide poliitikat oluliselt rohkem.”
  Kriisi südameks olevas Euroopas enam keegi kiiret paranemist ei prognoosi. Enamiku arvates algab 2012. aasta alguses eurotsooni riikides majanduslangus, mistõttu kannatavad Suurbritannia-taolised rahaliiduga piirnevad riigid nullilähedast kasvu.
  Positiivse poole pealt võib välja tuua, et suurema hulga vaatlejate hinnangul jätkab maailma suurim majandus USA taastumise rada. Maailma suuruselt teisel majandusel ehk Hiinal peaks samuti kasv jätkuma ja see võib hätta sattunud Euroopat aidata. Euroopa languse ja Ameerika nõrga eduga seoses saavad maailmamajanduses üha suuremaks kaalukeeleks arenevate majandustega riigid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.