Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    PÕLLUMAJANDUS. Mahepiima okkaline tee tarbijani

    Et avardada väiketootjate müügivõimalusi, sigines Eestimaa Talupidajate Keskliidul ja TÜ-l Eesti Mahe juba aasta alguses plaan hakata müüma ehedat töötlemata talupiima üle riigi asuvate piimaautomaatide kaudu. Uuendusmeelne algatus on aga takerdunud toetuse saamise, pankade veenmise ja lepingute sõlmimise taha.

    Praegu loodab taluliidu peadirektor Kaul Nurm, et esimesed piimaautomaadid saavad heal juhul üles seatud järgmise aasta jaanuari keskpaigas. PRIA-lt saadi toetuseks positiivne otsus küll juba novembri alguses, aga kuna piimaautomaadid on siiski üksjagu kulukas, pealegi Euroopas veel mitte kuigivõrd levinud projekt, tuleb nüüd pankasid veenda, et asi on jätkusuutlik, tasub ennast ära ja on suureks leevenduseks piimatootjatest mahetalunikele, kes praegu on sunnitud oma toodangu suurte piimakombinaatide n-ö ühtsesse potti müüma, kuna eraldi mahepiima töötlemisega ükski tööstus tegeleda ei taha.
    “Praegu käib lepingute sõlmimine, aga kuna jõulud tulevad vahele, siis automaadid enne jaanuari keskpaika siiski üles ei saa,” tõdes Nurm.
    Tema sõnul on automaatide kaudu oma piima müümisest huvitatud 50–60 talunikku, suurim neist Metsavenna talu, kus on 300 piimalehma. Esialgu on põhimõtteline kokkulepe saavutatud Selveri ja ETK-keti poodidega, kuhu piimaleti juurde paigaldatakse piimaautomaat. Kohapealt saab etikettidega varustatud taara, maksmine toimub kassas.
    Nõudlus mahepiima järele ületab pakkumise. “Ostja saab kohe näha, kellelt piim on pärit,” selgitas Nurm. “Sellepärast ei saa keegi endale kvaliteedis järeleandmisi lubada.” Kuna projektis osalevaid talusid on palju, peabki Nurm asja suuremaks läbipõrumise ohuks seda, kui müüdava piima kvaliteet hakkab kõikuma.
    Sarnased piimaautomaadid on populaarsed Itaalias, kus saab automaadist piima võtta ka kodust kaasavõetud anumatesse. Meil sellist võimalust esialgu ei tule. Itaaliast tarnitakse umbes 30 000 eurot maksvad masinad Eestisse. Projekti toetab PRIA, lisaraha taotleb Eesti Mahe pangalaenuna.
    Esimeste seas Eestis mahetootja tunnustuse saanud Pajumäe talu peremees Arvo Veidenberg müüb oma farmis villitud toorpiima suuremates kaubanduskettides juba üle aasta ning kuna ta on oma müügivõrgu sääraselt üsna kindlatele jalgadele saanud, ei kavatse Veidenberg vähemalt esialgu automaatides oma talu mahepiima müüma hakata. Sellegipoolest usub ta, et piimaautomaatide võrgustikul on päris hea potentsiaal müügiedu saavutada, sest tema hinnangul ületab nõudlus pakkumise. Pajumäe talu piima omahind jääb 80 senti/liiter kanti, poes müüakse seda umbes ühe euroga. Talu kogukäibest moodustab toorpiima müük veerandi. Päevas toodab 90 lüpsilehmaga talu 1,5 tonni piima, sellest sadakond kilo müüakse kokkuostu. Seda kas või juba selleks, et saada regulaarselt piima kvaliteediproovide tulemusi teada.
    “Pajumäe talu tooted, sh toorpiim, on müügil kõikides suuremates poekettides peale Maxima,” ütles Veidenberg. “Me ei pea enam piima poodidele pakkuma, nad käivad seda nüüd ise küsimas.”
    Algus oli mõistagi raske ja täis bürokraatlikku asjaajamist. Veidenberg meenutas, et veterinaar- ja toiduameti inspektorid käskisid poodidest neljaprotsendilise rasvasisaldusega toorpiima leides selle müügilt kõrvaldada põhjendusega – “see on tooraine, mitte toode, seda küll müüa ei tohi!”.
    “Tõsi on, et ega iga kere toorpiima kinni ei pea,” nentis Veidenberg. “Samas on maheda kraami kasutamine mõttelaad ja kes sellega kord alustanud, jääb mahedale suure tõenäosusega ka truuks.”
    Veidenberg on oma toodangu müügivõrku laiendamas ka Lätti, märkides, et nõudlus on seal suur ja Lätis saaks ka kõrgemat hinda küsida, aga praegu seisab suurem müük lõunanaabritele logistiliste lahenduste otsimise taga. Praegu jõuab Pajumäe mahekohupiim Riia Stockmanni.
    ASi Valio Eesti turundusdirektor Lauri Betlem märkis, et peab mahepiimaautomaatide ideed tänuväärseks, sest praegu puudub laiemal tarbijaskonnal sisuliselt võimalus mahepiima osta.
    “Küsitav on, kui toimivaks selline lahendus osutub. Tööstused on teinud märkimisväärseid investeeringuid, et tagada toodete stabiilset ja kõrget kvaliteeti, ning tarned on organiseeritud selliselt, et külmakett ei katke,” selgitas Betlem. “Automaatide puhul on küsitav, kuivõrd suudetakse tagada toorpiima nõutav kvaliteet igas väikses mahefarmis ning kuidas organiseeritakse logistika farmist automaadini.”
    Betlem loodab, et piimaautomaatide tulek aitab mahepiima tarbimist suurendada. “Selle abil suureneb ka mahepiima pakkumine, mis omakorda teeks võimalikuks selle tööstusliku tootmise.”
    Väiketootjad saaksid väärt müügikanali. Tartumaa Põllumeeste Liidu juhatuse esimees Jaan Sõrra kinnitas, et töötlemata piima müük on hea mõte, eriti siis, kui müüa mahepiima. Ta on seisukohal, et mitmete tublide mahepiimatootjate piim läheb praegu ülekohtuselt n-ö ühte katlasse.
    “Näiteks Hiiumaal toimub piima müük juba aasta aega väga hästi – piima müüakse kohalikus ETK kaupluses, automaate seal pole”, rääkis Sõrra.
    “Arvan, et kui Hiiumaal asi toimib, siis võiks piimajoojad selle omaks võtta ka mujal Eestis. Kindlasti leevendab see väiketootjate turustusprobleeme ja võimaldab neil saada piima eest paremat hinda, suurematele tootjatele on see aga tilk meres ja ilmselt nemad sellega tegelema ei hakka.”
    Projekti ohuna näeb ta seda, et pole teada, millal automaadid end tasa teenivad. Kui tasuvusaeg kujuneb pikaks, siis võib väiketootjate ind raugeda, hoiatas Sõrra.
     
    Kommentaar
    Töötlemist takistab logistikamure
    Jaanus Betlem, ASi Valio Eesti turundusdirektorTööstuslik mahepiimatootmine jääb selle taha, et seda toodetakse vaid üksikutes farmides, sealgi väikestes kogustes.Tegemist on natukene “nokk kinni, saba lahti” olukorraga. Isegi kui tööstustel tekiks soov mahepiima tootma hakata, ei oleks kogu Eestit läbi sõitmata võimalik vajalikus koguses mahedat toorpiima kokku osta. Samas aga ei ole farmeritel huvi mahepiima tootmisega alustada, kuna kulud on suured ning puudub kindlus, et piima ka mahedana saab müüa.
    Mahepiim jääb nišikaubaks
    Annika Vilu, ASi Selver avalike suhete juhtKogemus Pajumäe talu toorpiima müügiga näitab, et mahedal on kindel tarbijaskond.Praegu on nõudlus suurem kui pakkumine, seega loodame, et pikk bürokraatiajada jõuab lõpule ning mahepiimaautomaadid saab Selveritesse üles panna.Hindame mahepiima müüki Eestis jätkusuutlikuks, kuigi toode jääb kindlasti nišikaubaks masstoodangu kõrval.
    Pika jutu peale pole midagi toimunud
    Jaan Sõrra, Tartumaa Põllumeeste Liidu juhatuse esimeesPiimaautomaatide paigaldamisest on räägitud pea aasta, kuid tulemusi ei paista. Olen pisut skeptiline ETKLi asjajamiste suhtes – need algavad suure hurraga ja siis sumbuvad vaikselt.Esmalt peaks tekitama huvi kaubanduskettides, sest neile ei käiks automaatide ost üle jõu.
    Naturaalne piim on suur väärtus
    Kaul Nurm, Eestimaa Talupidajate Keskiidu peadirektorNaturaalne piim on kasvatanud üles meie esiisad ja -emad, seetõttu võiks Eesti lehmale püstitada ausamba. Mahepiim on väärtus omaette, ta on elav toit, sisaldades kasulikke aineid ja mikroorganisme.Oleme täheldanud trendi, et naturaalse piima tarbimine kasvab. Piimamüügi automaadid on üksnes tehniline vahend selleks, et pakkuda linlastele täisväärtuslikku piima.
     
    Mis on mis
    Piimaautomaat
    automaadid tarnib Itaalia tootja, selle hind on ca 30 000 eurotmahutab kuni 200 liitrit piimapiim tuuakse otse taludestautomaadi sees on jahuti, kus piima regulaarselt segataksepiim säilib kuni kolm päevarasvasisaldus 3,5% või enammüügihind jääb vahemikku 1–1,1 eurot liitervillitakse liitrisesse pudelisseesialgu paigaldatakse 10 automaati, kokku on kavas neid üles panna 35.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.