16. detsember 2011 kell 17:45

Fannie ja Freddie eksjuhid kaevati kohtusse

USA väärtpaberijärelvalve andis kohtusse kodulaenuhiiglaste Fannie Mae ja Freddie Maci kuus endist tippametnikku. Tegemist on kõrgeima profiiliga ametnikega, kes 2008. aasta finantskriisi eest vastutusele on võetud.

USA Turu-ja Väärtpaberijärelevalve Komisjon (SEC) kaebas kohtusse kolm Fannie Mae ja kolm Freddie Maci varasemat juhtkonna liiget, nende seas ka hüpoteegikontsernide endised tegevjuhid Daniel Muddi ja Richard Syroni. Fannie endine tegevjuht Daniel Mudd eitab oma süüd, kuid Syroniga ajakirjanikel esialgu kontakteeruda ei õnnestunud.

Hagi kohaselt valetasid Fannie ja Freddie investoritele firma bilansis olevate riskantsete hüpoteeklaenude osakaalu kohta, jättes mulje, justkui oleks kontsernide avatus klientide makseraskustest tingitud riskidele palju väiksem kui tegelikult.

Fannie sõnul sisaldas ettevõtte portfell riskantseid hüpoteeklaene vaid 0,2% ehk 4,8 miljardi dollari väärtuses,  kuid SEC-i hinnangul oli firma arvel ligi 43 miljardi dollari ulatuses teenuseid, mis olid suunatud nõrgema maksevõimega klientidele. Freddie puhul oli väidetavalt bilansis olev hüpoteekide kogumaksumus 2-6 miljardit dollarit, kuid tegelikult võis see 2008. aastaks ulatuda 244 miljardini.

Fannie ja Freddie omanduses on ligi pool USA-s võetud hüpoteeklaenudest. 2008. aasta septembris võttis president Bushi administratsioon kontrolli kontsernide üle enda kätte ja seni on mõlema pankrotist päästmine USA maksumaksja taskut kergendanud ligi 150 miljardi dollari võrra, kuid see summa võib praeguste hinnangute kohaselt kasvada veel 100 miljardit.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum