Kadrin Karner • 17. detsember 2011 kell 13:31

Advokaat: vaata, millal rikud riigihanke suhtlemisreegleid

Suhtlemisreeglite rikkumine riigihankes võib tuua kaasa tõsiseid tagajärgi, sealhulgas kriminaalkaristuse, rääkis Äripäeva seminaril „Kuidas olla edukas riigihangetel?“ Raidla Leijns & Norcous partner ja advokaat Arne Ots.

Advokaat tõi välja kolm lihtsalt reeglit, mis ütlevad, mida teha ei tohi.

Konkurentidevaheline kokkulepe või kooskõlastatud tegevus riigihankes osalemisel on, kui sellega:1. määratakse otseselt või kaudselt kolmandate isikute suhtes kindlaks hind või muud kauplemistingimused;2. piiratakse tootmist, teenindamist, kaubaturgu, tehnilist arengut või investeerimist;3. jagatakse kaubaturgu või varustusallikat, piiratakse kolmanda isiku pääsu kaubaturule või püütakse teda sealt välja tõrjuda.

Karistusena kooskõlastatud tegevuse eest näeb seadus ette rahalise karistuse või kuni 3-aastase vangistuse või rahalise karistuse kuni 10% juriidilise isiku käibest.

Hankija ja pakkuja vahelise suhtluse kohta ütles Ots, et igasugune suhtlus võiks olla kontrollitav ehk näiteks kirjalikus vormis. Samuti tasub teada, et hankija peab kõiki pakkujaid võrdselt kohtlema ehk andes lisateavet ühele, tuleb seda anda samaaegselt kõikidele.

Hetkel kuum