19. detsember 2011 kell 10:13

WSJ: investorid peidavad raha

Lõuna-Euroopa investorid, kes kardavad oma pankade tervise ja euro tuleviku pärast, peidavad oma raha üha enam valuutadesse, kinnisvarasse ja investeerimistoodetesse väljaspool eurotsooni, kirjutab Wall Street Journal.

Kreeka, Portugali ja Itaalia investorid on mures euroala pankade või euro kokkuvarisemise pärast. Mitmed investorid konverteerivad oma deposiite Šveitsi frankidesse ning paigutavad mõnda sealse panga seifi. Teised ostavad kinnisvara väljaspool rahaliitu, näiteks Londonis, või siis asutavad truste Singapuris või Bahamal.Kapitali põgenemine võib ekspertide sõnul veelgi intensiivistuda. “Kliendid nagu valgekraedest professionaalid ja ettevõtete omanikud näevad riske Itaalia pangasüsteemis,” ütles Andrea Cingoli, Banca Esperia tegevjuht Milaanos. “Seetõttu otsivad nad võimalusi mere taga.”

Välja arvatud Kreekas on siiski kapitali väljavool Itaaliast veel suhteliselt väike, kuid risk et see suureneb, on suur. Mitmed itaallased üritavad viia oma elukohta ja varasid riigist välja. Sihikul on USA, Austraalia ja Kanada.Kreekast on kapitali väljavool võlakriisi algusest olnud rohkem kui 60 miljardit eurot, mis moodustab neljandiku kõigist pangadeposiitidest.

Deposiitide äravoolu hirmus on hakanud pangad näiteks Portugalis pakkuma klientidele Luksemburgis registreeritud aktsiafonde või deposiitarveid Šveitsi frankides, USA dollarites või Jaapani jeenides. Ka Kreeka pangad pakuvad välisriikide võlakirju või lubavad paigutada oma klientidel eurod samasse panka väljaspool Kreekat.

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum