23. detsember 2011 kell 9:00

Investorite ebakindlus 6 aasta tipus

Investorid on valmis üha suuremal hulgal kõikumisteks, mida ilmestab fakt, et ebakindlus aktsiaturgude tulevaste suundade suhtes on tõusnud kuue aasta kõrgeimale tasemele.

American Association of Individual Investorsi küsitlus näitas, et 38% turuosalistest eeldab aktsiaturu nullis püsimist tuleva 6 kuu jooksul. Tegu on suurima näitajaga pärast 2005. aasta aprilli.

Uuringu kohaselt on investorite meelestatust eelkõige mõjutamas Euroopa võlakriis, USA sisepoliitilised pinged ning kehv majanduskasv, vahendab CNBC uuringut.

"Meelestatuse numbrid näitavad, et kiireid lahendusi siinsetele ja Euroopa probleemidele ei eksisteeri," ütles AAII asepresident Charles Rotblut. "Lisaks on tekkinud teatav frustratsioon, et turult ei saa head tootlust."

Ainult 33,7% vastajatest eeldab, et aktsiad tõusevad tuleva kuue kuu jooksul. Tegu on juba viienda korraga viimase kuue nädala jooksul, mil positiivne meelestatus on olnud allpool ajaloolist keskmist ehk allpool 39%.

Samas on kahanenud ka n-ö karune ehk pessimistlik vaade. Kõigest 28,2% eeldab, et aktsiad kukuvad järgneva kuue kuu jooksul, mis on esimene kord viimase kuue nädala jooksul, mil see näitaja on alla ajaloolise keskmise ehk alla 30%.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum