10. jaanuar 2012 kell 12:50

Fitch Prantsusmaa suhtes optimistlik

Reitinguagentuur Fitch ei plaani sel aastal langetada Prantsusmaa krediidivõime reitingut. Seda siiski juhul, kui eurokriis dramaatiliselt ei ägene. Küll on aga ohus Itaalia ja Hispaania reitinguid

„Arvestades aktuaalseid majanduslikke ja maksusid puudutavaid arenguid Prantsusmaal ei arvesta me sel aastal reitingu langetamisega,“ ütles riigireitingute eest vastutav Euroopa juht Ed Parker agentuurile Reuters.Fitch lisab mööndusena siiski, et öeldu kehtib vaid tingimusel et eurokriis selleks ajaks dramaatiliselt ei ägene.

Samuti võib langeda Itaalia ja Hispaania reiting ühe või kahe taseme võrra, hoiatas Parker. Fitchi eriline tähelepanu kuulub aga Itaaliale, kus Parkeri sõnul otsustatakse euro tulevik.

Fitch ennustab ühtlasi euroalale selleks aastaks kerget retsessiooni, kuna karmid säästumeetmed pärsivad majandust ning tarbija- ning ettevõtete usalduse määr jääb madalaks. „Püsima jääb reaalne risk, et tekib surnud ring stagneeruvatest majandustest, mis omakorda toidab muret mõnede riikide ja pankade pankroti üle,“ ütles Fitchi riigivõlgade üksuse juht David Riley Bloombergile. Positiivne on Riley sõnul aga see, et kriisi põhjustanud asjaolud hakkavad klaaruma ning ka säästumeetmed hakkavad aasta lõpuks tulemusi andma.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum