Anne Oja • 11. jaanuar 2012 kell 16:00

Paabut: aktiivne tööturg – sundseis hinnatõusu pärast?

Tööturu suurenenud aktiivsus võib näidata hindade kiirest tõusust tulenenud sundseisu - tööd peavad kähku leidma ka need, kes varem võisid omale vabamat põlve lubada, õppida või näiteks lastega kodus olla, leiab Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut.

Paabut analüüsib Eesti majandusolukorda ja tööturu aktiivsust täna laiali saadetud kuldkliendi uudiskirjas. Tööturu kohta kirjutab ta järgmist.

Ettevõtete käibe kasv koos jätkuva nõudlusega on suurendanud ka vajadust lisatööjõu järele. Hõive kasvas eelmise aasta kolmes kvartalis keskmiselt 7,7%, hõivatute arv suurenes peaaegu 35 000 võrra. Hõive kiirest kasvust hoolimata ei ole tööpuuduse määr aga sama kiiresti vähenenud, sest aktiivsus tööturul on suurenenud. Kui 2010. aastal oli hõivatuid või tööotsijaid ligikaudu 687 000, siis 2011. aasta kolmandas kvartalis juba 705 000. Tööturu mõttes mitteaktiivseid inimesi (õppurid, lapsehooldajad, pensionärid jt) oli meil vähem vaid 1990-ndate alguses.

Selline aktiivsuse kiire kasv võib olla ühelt poolt n-ö sundseis – kiiresti tõusnud hinnad on leibkondi sedavõrd survestanud, et need, kes veel mõni aeg tagasi võisid olla tööturult eemal, ei saa seda endale enam lubada. Näiteks on kiiresti kasvanud noorte, see on 15–24-aastaste aktiivsus, kuigi suurem osa selleealistest peaks olema õpingutega hõivatud. Loomulikult võib olla tegu hooajalise nihkega, kus osa õppureid enesele suveks tööd otsis või leidis, kuid märkimisväärne trend on see siiski. Kui aga noored ei suundu tagasi õppima, süveneb mõne aja pärast struktuurne tööpuudus – on küll vabu töökohti, kuid töötutel puuduvad vastavad oskused ja teadmised.

Hetkel kuum