Sirje Rank • 16. jaanuar 2012 kell 9:40

FT kolumnist: euroala poliitikute tööriistakast on tühi

Euroala võlakriis ja selle lahendamine kulgevad otsekui paralleelsetes maailmades, kirjutab ajalehe Financial Times kolumnist Wolfgang Münchau, märkides pessimistlikult, et  viivitamiste ja "kõrvaltegevustega" on võimalused käest lastud.

„Ükskõik mis juhtub, ainus vastus on eelarvedistsipliin. Kavandades vastumeetmeid kriisi tõrjeks, pole endale antud aru, kui ulatuslikku osa etendab euroala sisemises tasakaalutuses erasektor. Eelarvepakti vastuvõtmine, mis on praegu ELi poliitika prioriteet, on parimal juhul vaid väheoluline kõrvalteema,“ kirjutab Münchau, prognoosides, et ilmselt süvendab see protsükliliste kärbete trendi, nagu praegu Kreekas näha on.

Münchau arvates oli viimane võimalus rahaliitu radikaalselt reformida läinud detsembri Ülemkogul. Siis oleks võinud visandada suure kompleksse reformikava, mis oleks kätkenud kesktasemel ühist eelarvet, ühiseid võlakirju, poliitikarežiimi, mis oleks silunud rahaliidu sisemist tasakaalutust, ning selles kontekstis ka karme eelarveraame. Merkel kiitis aga tippkohtumise tulemust just pigem seetõttu, et kõike eelöeldut, eelarvetasakaalu nõue välja arvatud, selles ei sisaldunud.

Merkel sai, mis tahtis, kuid süsteem laguneb edasi ja selle remondikulud – nii rahalised kui ka poliitilised – muudkui kasvavad.

Münchau sõnul on sellest verstapostist juba mööda mindud, kus maksumaksjad on valmis neid pidevalt kasvavaid kulusid katma. Ning ka keskpanga likviidsusdušš ei aita. Enam ei aita ka majandusreformid. „Me oleme nüüd jõudnud sinnamaani, kus kriisi lahendus vajab tugevat tsentraalset eelarvevõimu, millel on voli maksustada ja ressursse euroala sees ringi jagada,“ kirjutab Münchau. „Seda loomulikult ei juhtu.“

Tehnilised muudatused enam ei aita – seda tähendab S&P reitingukärbe. Valitsusjuhtide tööriistakast on tühi.

Hetkel kuum