19. jaanuar 2012 kell 9:07

Soomlaste kannatus hakkab katkema

Soome on kaotamas kannatust seoses Prantsuse-Saksa initsiatiiviga, mis uuristab riikide sõltumatust.

Soome rahandusminister Jutta Urpilainen kordas taas soovimatust loobuda riigi suveräänsusest, mis tuleneks otseselt Saksamaa ja Prantsuse ideest loobuda ühehäälsest otsustusprotsessist euroalal kvalifitseeritud häälteenamuse kasuks. Ühtlasi hoiatas Urpilainen, et euroala püsiv abimehhanism ESM peab ületama veel mitmed tõkked, enne kui kõik 17 liikmesriiki sellega nõustuvad.

„Meil on Euroopas poliitiline kriis,“ ütles Urpilainen Bloombergile. „Kui me langetame olulisi otsuseid, kasutades kriisi vabandusena, näiteks vähendades riikide suveräänsust, siis sellega kaasneb oht ELi legitiimsusele. On oht, et inimesed tunnevad, et asjad liiguvad liiga kiiresti.“

Soome on Urpilaineni sõnul valmis loobuma toetusest euroala püsivale abifondile ESMile, mis peaks jõustuma juulis, juhul kui euroala loobub ühehäälsest otsustussüsteemist. Saksamaa ja Prantsusmaa omakorda pooldavad seda, kuna see kiirendaks otsuste tegemist riikidele abiandmise küsimustes.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum