24. jaanuar 2012 kell 11:55

ILO: maailmas on 1,1 miljardit vaest ja töötut

Üle maailma on Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni ILO andmetel ligikaudu 1,1 miljardit inimest tööta või elab allpool vaesuspiiri.

Töötute arv 2011 jäi 197 miljoniga muutumatuks, vahendab Reuters. Võrreldes ajaga enne ülemaailmset majanduskriisi aastal 2007 on aga maailmas rohkem 27 miljonit töötut. Arengumaades on lisaks 900 miljonit, kes peavad päevas läbi ajama vähemaga kui 2 USA dollariga ning kes töölkäimisele vaatamata elavad allpool vaesuspiiri.

Euroopas on tööta 45 miljonit inimest. Eriti kõrge on tööpuudus noorte seas lõunapoolsetes kriisiriikides.

ILO arvestuste järgi peaks lähiaastatel juurde tulema 600 miljonit uut töökohta, et vähendada praegust tööpuudust ja et võtta tööturule vastu 400 miljonit uut töötajat. Selleks soovitab ILO finantsturgude reguleerimist, kuna see aitaks kaasa nii majanduslikule stabiilsusele kui uute töökohtade loomisele, kuna väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted pääseksid nii paremini ligi laenudele ja ühtlane sissetulekute jaotus mõjuks positiivselt nõudlusele.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum