Sirje Rank • 27. jaanuar 2012 kell 13:52

USA majanduskasv alla ootuste

USA majanduskasv jäi läinud aasta viimases kvartalis prognoositust väiksemaks, kuna nii tarbijad kui ka riik piirasid oma kulutamist, õigustades USA keskpanga otsust jätta intressimäärad veel mitmeks aastaks rekordmadalale tasemele.

Aasta baasil kasvas USA SKP neljandas kvartalis 2,8% võrreldes 1,8%ga kolmandas kvartalis, teatas täna USA kaubandusministeerium. Agentuuri Bloomberg küsitletud 79 analüütiku mediaanprognoos oli 3%-ne kasv. Kui laovarude täiendamine maha arvata, oli kasv 0,8%, vahendas Bloomberg.

USA keskpank väljendas sel nädalal muret majanduskasvu üle, mis on jätkuvalt nõrk, ehkki langus sai läbi juba kaks aastat tagasi. Keskpank teatas, et jätab intressimäärad rekordmadalalae vähemalt 2014. aastani.

Tööturult on viimasel ajal paremaid uudiseid tulnud, kuid palgakasv on ikka alles liiga tagasihoidlik, et eratarbimist rohkem ergutada. Viimase arvele langeb 70% USA SKPst.

„Me astume 2012. aastasse väiksema hooga kui paljud arvasid,“ ütles Bank of America ökonomist Michael Hanson. „Sissetulekute kasv oli tagasihoidlik ja säästud vähenesid, see ei taga veel, et tarbija kasvule tugevamalt õla alla paneb.“

Bloombergi küsitletud analüütikute SKP prognoosid jäid vahemikku 2,4-4,5%.

Kokku kasvas USA majandus läinud aastal 1,7% võrreldes 3%ga 2010. aastal.

Eratarbimine kasvas neljandas kvartalis 2%, mis ei erinenud oluliselt kolmandast kvartalist. Maksustamisjärgne tulu kasvas neljandas kvartalis 0,8%, kuid kahanes kogu aasta arvestuses 0,1%. Säästud vähenesid 3,7%-le, mis on madalaim näit 2007. a viimasest kvartalist.

Helgem koht oli ettevõtete investeeringud – kulutused seadmetele ja tarkvarale kasvasid aasta baasil viimases kvartalis 5,2%.

Hetkel kuum