Romet Kreek • 30. jaanuar 2012 kell 9:35

Leedu majanduskasv aeglustus järsult

Leedu majanduskasv aeglustus neljandas kvartalis esmakordselt enam kui aasta vältel, kuna ekspordi kasv ja tööstustoodang vankusid.

Esialgsetel andmetel aeglustus aastases arvetuses Leedu majanduskasv neljandas kvartalis 4,3 protsendile võrreldes veel kolmanda kvartali 6,7 protsendise kasvuga, teatas täna Leedu statistikaamet. Analüütikud ootasid majanduse kuueprotsendist kasvu.

Leedu majandus kahanes neljandas kvartalis kvartaalses arvestuses 0,9 protsenti.

Euroala võlakriis vähendab Baltimaa peamisel eksporditurul nõudlust. Tööstustoodang, mis moodustab umbes 20 protsenti SKPst, kahanes detsembris 2,1 protsenti, mis oli suurim kukkumine alates 2010. aasta jaanuarist.

"Majanduse aeglustumine on olnud prognoositust kiirem," ütles Danske Banki analüütik Violeta Klyviene. "Ekspordile orienteeritud majandus kogeb euroalalt tulevaid negatiivseid mõjusid. Väike ja avatud majandus muudab euroala negatiivse efekti sisemajandusega kompenseerimise raskeks."

"Raske on säilitada 2012. aastal kiiret majanduskasvu, kuna euroalal on oodata kerget majanduslangust,“ ütles DnB Banki vanemanalüütik Rokas Bancevicius. „Sellel võib olla negatiivne mõju, kuna ainuüksi eksport Saksamaale moodustab 10 protsenti ekspordist. Üleilmse majanduse ebaselgus ja kõrged energiahinnad piiravad ja sisenõudluse kasvu.“

Mullu kasvas Leedu majandus 5,8 protsenti.

Eelmise aasta kiireim majanduskasv oli kolmandas kvartalis (7,3 protsenti).

Analüütikud prognoosisid, et 2012. aastal aeglustub Leedu majanduskasv oluliselt (3 protsendini), kirjutas news2biz Lithuania.

Hetkel kuum