Romet Kreek • 10. veebruar 2012 kell 6:53

Päev börsil: võlakirjad kõige ohtlikumate varade seas

Staarinvestor Warren Buffett nimetab võlakirju maailma kõige ohtlikumaks varaks. Maailma suurima võlakirjafondi juht on neid aga ostmas.

Berkshire Hathaway juht Warren Buffett ütles, et maksud ja inflatsioon peaksid peletama investoreid eemale. "Need on kõige ohtlikemate varade seas," ütles ta. "Viimase sajandi jooksul on need instrumendid hävitanud investorite vara ostujõudu paljudes riikides, vaatamata sellele, et võlakirjade intressimaksed ja lunastamised on toimunud õigeaegselt," märkis Buffett.

Samas pidi maailma suurima võlakirjafondi PIMCO juht Bill Gross neelama alla mõru pilli, kuna ta eelmisel aastal omas negatiivset nägemust USA valitsuse võlakirjade kohta, kuid on neid nüüd ostmas. Gross on suurendanud USA valitsuse võlakirjade osakaalu fondis suurimaks alates 2010. aasta juulist. Valitsuse paberis on tal 38 protsenti varadest.

Võlakirjad peaksid andma hoiatuse. Vahe USA valitsuse kümneaastase võlakirja ja aastase tarbijahinna tõusu vahel, mida kutsutakse reaaltootluseks, oli –0,99 protsenti.

"Võlakirajd peaksid hakkama hoiatama," ütles Buffett. "Me peame Berkshire'is hoidma olulises mahus lühiajalisi võlakirju likviidsusvajaduse tõttu, ükskõik kui ebaadekvaatne ka tootlus ei oleks," sõnas ta.

Ka Bill Gross käsitles eelmise kuu investeerimisülevaates negatiivse reaalintressi teemat, nimetades seda finantsrepressiooni vormiks.

Hetkel kuum