Birjo Must • 11. märts 2012 kell 9:22

Neivelt: eurotsoon võiks olla nagu üks suur Saksamaa

Kõigile oleks lihtsam kui Kreeka ja Itaalia lahkuksid eurotsoonist ning siis oleks euroala nagu üks suur Saksamaa, kus kehtiksid Saksa reeglid, rääkis pankur Indrek Neivelt.

Küsimusele, kas Eestil on olemas plaan B juhuks kui eurotsoon laguneb, vastas Neivelt, et tema ei tea midagi B- ja C-plaanidest, kuid meil peaksid need kindlasti olema. „Risk kasvab iga päevaga ja segadus on tõesti õige sõna, mis kirjeldab eurotsoonis hetkel toimuvat,“ märkis pankur.

Erasektoris toimivad Neivelti sõnul asjad nii, et kui ettevõttes on probleem juhatusega, siis pole võimalik ettevõtet ka kuhugi juhtida. „Kui vaadata euroala kriisi, siis kes vastutab? Keskpank vastutab inflatsiooni eest, Barroso ja Van Rompuy kindlasti millegi eest ka. Kui Euroopas toimuvad kohtumised, siis üldjuhul kohtuvad Sarkozy ja Merkel. Tegelikult aga Euroopa Liidu juhatus ei toimi,“ kirjeldas ta valitsevat olukorda. 

Ma ei usu, et süsteemi saab edukalt juhtida, kui juhtimissüsteem on suhteliselt nõrk ja regioonis on ühine valuuta, lisas Neivelt.

Neivelt hinnangul kujuneb järgmise 6-12 kuu jooksul põhiküsimuseks, mis saab Itaaliast.  „Kõigile oleks lihtsam kui Kreeka ja Itaalia lahkuksid eurotsoonist. Sellisel juhul oleks euroala nagu üks suur Saksamaa ja seal kehtiksid Saksa reeglid,“ arvas ta. 

Hetkel kuum