16. märts 2012 kell 8:09

Läti keskpank: käibemaksu tuleb langetada

Läti peaks kaaluma käibemaksumäära langetamist aasta teises pooles, et hoida inflatsiooni tasemel, mis on vajalik euro käibelevõtuks, ütles keskpanga juht Ilmars Rimsevics.

„Valitsus peaks kaaluma võimalust käibemaksu mitte tõsta, vaid vastupidi langetada, kui tõusvad tarbijahinnad ähvardavad nurjata eurole ülemineku eesmärki,“ ütles Rimsevics eile Riias. „Aasta teine pool on viimane võimalus seda veel teha.“

Läti plaanib eurole üle minna aastal 2014. Inflatsioon peab selleks olema allpool ELi kolme madalaima määra keskmist pluss 1,5 protsendipunkti.

Keskpank prognoosib selle aasta inflatsiooniks 2,4 protsenti, käibemaks on Lätis enamikul toodetel 22 protsenti. „See peataks kindlalt hinnatõusu, loomulikult peab valitsus jälgima, et firmad ja kauplejad ei kasutaks madalamat käibemaksumäära omaenda huvides,“ lisas Rimsevics.

Läti ei oleks ainus riik, mis kasutaks maksupoliitikat eurole üleminekul, ütles Bloombergile Brüsselist Bruegeli instituudi direktor Guntram Wolff. „Seda on teinud enne eurole üleminekut mitu riiki,“ ütles Wolff.

Wolff lisas, et praegune inflatsioonikriteerium on täiesti absurdne, kuna inflatsiooni referentsmäär on paljusid riike tabanud majanduslanguse tõttu nullilähedane ning Lätil on seetõttu inflatsioonikriteeriumi väga raske täita.

Euroopa Komisjon lükkas Läti liitumise euroga 2007. aastal tagasi, sest riigi inflatsioonisihi kõrvalekalle oli 0,1 protsendipunkti.

 

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum