Rainer Saad • 22. märts 2012 kell 8:04

Citigroup: Euroopal seisab hullem ees

Vaatamata Kreeka võlgade restruktureerimisele ning pankade likviidsuse tõstmisele pole Euroopa oma probleemidest üle saanud, ütles Citigroupi peaökonomist Willem Buiter.

"Praegu on hingetõmbe aeg," ütles ta. "Pikaajaline (Euroopa Keskpanga) refinantseerimisoperatsioon ei ole lahendanud probleeme ning halvim Euroopale on alles tulemas," märkis Buiter.

Edasist suuremahulist Euroopa Keskpanga (EKP) sekkumist näeb ta selle aasta lõpus või järgmise alguses. EKP süstis veebruaris ja detsembris triljon eurot madala intressiga laene Euroopa pangandussüsteemi.

"Ka edaspidi saab olema Kreeka võlgade restruktureerimist ning Portugal ja Iirimaa seisavad silmitsi sama riskiga," märkis ta. "Hispaania rahanduse olukord on viimasel ajal halvenenud märkimisväärselt. Kreeka on saanud palju tähelepanu ning seal on ka palju tööd ära tehtud, kuid sellest ei piisa, et panna riik kindlatele eelarvepoliitilistele alustele," lisas peaökonomist.

Buiter kritiseeris ka tervemaid eurotsooni majandusi, et need on kogu kriisi lahendamise raskuse EKP peale pannud. "See ei ole EKP, mis on kõige rohkem ohus, vaid euroala riigid, kes ei võimalda keskpangale piisavalt rahanduslikke ressursse," ütles ta.

Hetkel kuum